• 18 iulie 2024
  • Last Update 25 mai 2024 9:30 PM
  • Bucuresti

Cronicile Sfinxului (54) – Ripensia Timișoara, Juniori U12

Cronicile Sfinxului (54) – Ripensia Timișoara, Juniori U12

Lumea în ochii noștri; o parte finită este ceea ce se vede, afară, iar jumătatea bună, infinită, este în noi, ca o energie ce poate pre-schimba totul aici și dincolo de limite.

 

Evoluția noastră ”sare” pragul limitelor, înspre firesc, ca o ființare pe care (încă) n-o înțelegem, iar revoluția, din contră,  stabilește ”ziduri noi”. Nu e nevoie să revoluționăm ceva anume, pentru că îngrădim firescul din noi întru evoluție. Revoluțiile dărâmă limite, pentru a impune alte granițe, alte opreliști, alte interese. Iar depășirea oricăror limite se face prin evoluție, nu prin revoluție.

 

Legendele lumilor toate au evoluat în ele, depășindu-și, de fiecare dată, propriul infinit interior. Au mers (mereu) mai departe, căutând să înțeleagă, au acționat și au găsit starea perfectă a ceea ce le-a fost lăsat să urmeze. Au ales și au fost Aleși…pentru noi, ca niște repere în Timpul permanent al Nostru, al Tuturor.

 

Iar noi, cei cinci călători ai Schimbării, am ales să mergem (mereu) mai departe de Vechiul care ne urmărește și să povestim, ca o mărturie a Lumii Noi, despre nașterea unei generații de semizei.

 

 

A venit rândul să facem cunoștință cu spiritul leilor bănățeni, întruchipat în galben-roșu regal al celor de la Ripensia Timișoara, primul club de fotbal cu statut profesionist din România. Denumirea clubului a fost inspirat de numele de provincie a Imperiului Roman ”Dacia Ripensis”, organizat în această regiune a României, astăzi numită Banat.

 

”Ripi”, cum o alintau suporterii, a fost înființată în noiembrie 1928 de Dr Cornel Lazăr, unul dintre cei mai faimoși promotori ai fotbalului bănățean și fost președinte al unei alte echipe legendare din România, Chinezul Timișoara. Între 1932-1938, Ripensia a câștigat 4 titluri de campioană națională ( 1932-1933, 1934-1935, 1935-1936, 1937-1938 ) și 2 cupe ale României, în anii 1934 și 1936. În 1948, în regimul comunist, echipa a fost desființată și asimilată de către Electrica Timișoara.

 

Ștefan Kovacs, celebrul antrenor român din anii 70 și fost jucător al echipei bănățene, spunea despre echipă: “pe planul jocului, Ripensia a însemnat un stil aparte, dominat de ideea ofensivei și a luptei pentru victorie, dar și o școală de fotbal evidențiind virtute, spirit de combativitate, o tehnică rafinată, dăruire și elan”.

 

La 12 iulie 2012, Ripensia Timișoara reapare pe firmamentul fotbalul românesc, iar în 2013 devine prima echipă din Liga a V-a care reușește o calificare în optimile Cupei României, eliminând în șaisprezecimile competiției pe Universitatea Cluj, echipă de Liga 1, scor 2-1.

În prezent , Ripensia Timișoara evoluează în liga a II-a, promovând încă din primul an atât din liga a VI-a cât și din liga V-a. În liga a IV-a stat doi ani până să promoveze în liga a III-a, pierzând în primul an (2014/2015) promovarea în fața echipei ASU Politehnica Timișoara, echipă creată și ea ca și Ripensia după modelul socios.

 

Astăzi îi vom cunoaște pe câțiva dintre urmașii lui Dobay, Schwartz, Ciolac, Deheleanu, Czinczev sau Lakatos, grupa de juniori U12 a celor de la Ripensia Timișoara. O grupă robustă din punct de vedere al lotului, care cuprinde mulți juniori de perspectivă, născuți 2009 și 2010, o trupă  dinamică, care tinde să-și construiască un parcurs interesant în fotbalul juvenil la nivel local, dar și național.

 

Echipa bănățeană de juniori U12 este condusă de Cătălin LUNGU și  Laurențiu MAREȘ, un cuplu de antrenori tineri, care, de multe ori, se completează în dinamism și în expresivitate, acoperind împreună multe metode de cizelare a caracterelor micilor juniori.

 

Cătălin LUNGU a făcut cunoștință cu fotbalul de nivel național ca junior republican al celor de la Petrolul Moinești (2003-2005), apoi ca senior, între 2005-2007, în Liga a III-a, la aceiași echipă. În 2007 renunță la fotbalul profesionist și alege să urmeze studiile universitare. Continuă să mai joace fotbal, la nivel de amatori, în ligile 4 și 5, la echipe precum Atheltic Comănești, Textila Timișoara sau Timișul Urseni.

În 2014 înființează propriul club, ACS United Timișoara, pentru care antrenează și joacă la nivelul Campionatului Municipal, dar este mai mult atras de grupele de copii și juniori, pe care decide să le antreneze, renunțând la seniori.

 

Cătălin LUNGU

 

Din anul 2017 semnează colaborarea cu Academia Ripensia Timișoara unde antrenează grupele 2003/2004 și 2009. Cu grupa mare de 2003/2004 obține o remarcabilă performanță în sezonul 2019-2020, locul 1 în seria a 9-a din cadrul Campionatului Național U17, la 14 puncte distanță de locul 2, având, la ora aceea, mari șanse să prindă un loc pe podiumul în faza finală a competiției, dacă nu s-ar fi întrerupt campionatului din cauza debutului epidemiei Covid 19.

Cătălin LUNGU este un antrenor carismatic în rândul juniorilor, care lucrează cu multă dăruire și pricepere pentru a le oferi încrederea de sine fiecăruia și motivarea interioară necesară parcurgerii unui drum ascendent în realizarea scopurilor propuse. Un antrenor licențiat UEFA C, care încearcă să le demonstreze copiilor că cei care muncesc și sunt serioși în tot ceea ce fac, inclusiv în fotbal, vor fi mai presus decât cei talentați.

 

Laurențiu MAREȘ este un antrenor tânăr, licențiat UEFA C și absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport. A jucat la ACS United Timișoara și Auto Timiș, iar ca antrenor a activat la ACS United Timișoara și Academia Ripensia Timișoara, la grupe de copii.

 

Laurențiu MAREȘ

 

Laurențiu MAREȘ este un antrenor atent la detalii, meticulos și calm, inovator și perfecționist,  care se remarcă prin răbdarea și pasiunea sa de a lucra cu cei mici. Un antrenor care este capabil să formateze jucători interesanți, acolo unde talentul nu este primordial sau nu există, ajutându-se, în mod deosebit, de dorința micilor juniori de a progresa și a tinde către performanță.

 

Grupa de juniori U12 este un mix de caractere și de personalități, care va ridica, în scurt timp, un team de valoare la nivel național. Timpul și modul de pregătire al juniorilor, dublat de modul de construire al echipei, vor fi în avantajul tinerilor jucători bănățeni care, mai ales atunci când vor trece la fotbalul 11 vs 1, vor deveni o forță în fotbalul juvenil național.

 

Team-ul de juniori U12 își scrie propria pagină în istoria renumitului club timișorean, cu câteva repere, la nivele lor de vârstă, din care vom aminti:

2015

Locul 1 –  Memorialul Heigl, Timișoara

Locul 2 –  United Summer Cup Timișoara

Locul 3 –  Atletico Arad Winter Cup, Arad

 

2016

Locul 1 –  Memorialul Trițoiu

 

2017

Locul 1 –  United Summer Cup Timișoara

Locul 1 –  Memorialul Trițoiu

 

2018

Locul 2 – Buziaș Winter Cup, Buziaș

Locul 4 – Ghiroda Summer Cup, Ghiroda

 

2019

Locul 5 – Cupa Stelelor, București

 

2020

Locul 4 în Campionatul Județean de Juniori U11, înainte de a se întrerupe competiția

 

În continuare, să-i cunoaștem pe acești minunați copii, urmași ai unor spirite puternice și curajoase, ce au dominat fotbalul românesc:

 

Tudor SĂLCEANU (2010) – este un junior de reală perspectivă, cu mult potențial care, dacă va fi dezvoltat în continuare și cizelat, poate constitui începutul unei cariere interesante în fotbalul de înalt nivel. Un jucător polivalent, cu accente ofensive, care se face ușor remarcat, de fiecare dată, prin maturitatea exprimată în teren și prin calitățile sale evidente.  (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Tudor SĂLCEANU (2010)

 

Darius DEREVENCIUC (2009) – un junior deosebit, cu multe abilități cerute în fotbalul modern, care poate desfășura o traiectorie ascendentă spre performanță. Un jucător polivalent, cu accente defensive, având un joc eficient, care dă siguranță echipei în ansamblul de desfășurare, dar mai ales în apărare.  (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Darius DEREVENCIUC (2009)

 

Denis CĂBĂU (2009) – este un junior promițător, cu multe calități, fizice și mentale, ce-l vor ajuta să dezvolte o traiectorie ascendentă în fotbalul de performanță. Un jucător cu profil defensiv, care se remarcă prin jocul său și prin intervențiile sale simple și eficiente, precum și prin siguranța în exprimarea din teren.

 

Denis CĂBĂU (2009)

 

Rareș DUBARIU (2010) – un junior de perspectivă, cu multe calități, cerute la ora actuală în fotbal, ce-l pot ajuta, în viitor, printr-o pregătire susținută, să performeze în tot ceea ce-și propune. Un portar talentat, care se remarcă, de fiecare dată, prin calitățile sale fizice și tehnice, fiind un reper important, de încredere, în angrenajul de desfășurare al echipei.  (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Rareș DUBARIU (2010)

 

Lukas HERENYI (2010) – este un junior măiestrit, cu multe calități, tehnice și mentale, ce-i vor permite cu siguranță, dacă va continua să se pregătească intens, să dezvolte o traiectorie ascendentă spre un nivel ridicat de performanță. Un jucător polivalent, care se remarcă în zona central-mediană, acolo unde reușește, prin valențele sale incontestabile, să impună și să așeze cu succes desfășurarea jocului echipei.

 

Lukas HERENYI (2010)

 

Raul JURCHIȚĂ (2009) – un junior capabil, cu multe valențe, fizice și tehnice, căutate în fotbalul modern și care, dacă sunt cizelate și dezvoltate în continuare, printr-o pregătire susținută, pot reprezenta un atu în dezvoltarea unei cariere sportive. Un jucător polivalent, cu accente ofensive, având un joc dinamic și combativ, remarcabil în unele momente, în zona din fața porții adverse, acolo unde randamentul său este cel mai evident.  (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Raul JURCHIȚĂ (2009)

 

Robert POPESCU (2010) – este un junior talentat, având o bună perspectivă de a performa, susținut de o pregătire riguroasă, spre nivele înalte de competitivitate. Un jucător polivalent, cu accente ofensive, care se remarcă în zonele laterale, acolo unde aportul său la jocul echipei este unul substanțial.

 

Robert POPESCU (2010)

 

Bogdan CREȚU (2010) – un junior interesant, cu multiple resurse care, dacă vor fi cizelate și dezvoltate, în timp, îl pot ajuta să avanseze spre nivele înalte de performanță. Un jucător cu profil ofensiv, care se face remarcat prin jocul său pragmatic și elegant în exprimarea din teren.

 

Bogdan CREȚU (2010)

 

Emilian PANDUR (2009) – este un junior destoinic, cu multe calități care, dezvoltate în continuare, printr-o pregătire susținută, pot constitui o bază puternică pentru a performa în lumea fotbalului. Un jucător polivalent, cu accente defensive, util în angrenajul de desfășurare al echipei, cu precădere,  în zona centrală, acolo unde jocul său îl evidențiază cel mai bine. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Emilian PANDUR (2009)

 

Luca CARȚIȘ (2009) – un junior competent, cu valențe, fizice și mentale, cerute în fotbalul modern, cu șanse să poată performa în viitor. Un jucător polivalent, cu accente ofensive, având un joc de forță, eficient în fața porții, util în angrenajul de desfășurare al echipei. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Luca CARȚIȘ (2009)

 

Darius DRAGOMIR (2009) – este un junior iscusit, cu un bun potențial tehnic, ce poate fi cizelat, în continuare, și poate determina evoluția unei traiectorii ascendente în fotbalul de performanță, susținută și de o pregătire fizică și mentală pe măsură. Un jucător cu profil ofensiv, care se face remarcat prin acțiunile sale purtate în zonele laterale.  (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Darius DRAGOMIR (2009)

 

Ovidiu GÂRDA (2010) – un junior interesant, cu resurse tehnice native care, dacă vor fi dezvoltate și cizelate, dublate de o mai mare încredere în propriile calități evidente, pot conduce la un traseu ascendent înspre fotbalul de performanță. Un jucător polivalent, cu accente ofensive, cu un foarte bun randament  în zona median-centrală, acolo unde jocul său ajută echipa în desfășurare.  (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Ovidiu GÂRDA (2010)

 

Raul NIȚĂ (2010) – este un junior vrednic, cu multe resurse, fizice și tehnice, cerute în fotbalul modern, care ar putea, cu mai mult curaj și încredere în propriile calități evidente, să performeze în viitor. Un jucător polivalent, cu accente defensive, cu un foarte bun randament pe zonele laterale, acolo unde valențele sale și travaliul său ajută echipa în desfășurarea jocului.

 

Raul NIȚĂ (2010)

 

Tudor CIRIAP (2009) –  un junior capabil, cu multiple resurse ce-l pot ajuta, în viitor, printr-o pregătire susținută și cu mai multă încredere în propriile calități evidente, să parcurgă un traseu interesant în fotbalul de performanță. Un jucător cu profil defensiv, remarcabil prin plasamentul său și prin jocul său viguros.  (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Tudor CIRIAP (2009)

 

Tudor DERMENDJIN (2010) – este un junior abil, cu multiple valențe ce-l pot ajuta, mai ales în viitor, în fotbalul 11 vs 11, să poată avea o traiectorie ascendentă înspre nivele înalte de competitivitate. Un jucător cu profil defensiv, util în angrenajul de desfășurare al jocului echipei, care reușește să transmită, prin prestația sa, siguranță în apărare.

 

Tudor DERMENDJIN (2010)

 

Andrei LUȚĂ (2010) – un junior destoinic, având o perspectivă interesantă, de urmărit în continuare, mai ales la fotbalul 11 vs 11. Un jucător cu profil defensiv, având o bună desfășurare în zonele laterale, acolo unde randamentul său este ridicat.

 

Andrei LUȚĂ (2010)

 

Raul SUBA IVU (2009) – este un junior interesant, care poate dezvolta, în timp, prin multă pregătire susținută și implicare asiduă, o traiectorie ascendentă spre un nivel ridicat de competitivitate. Un portar cu multiple calități, ce-l recomandă pentru acest dificil post.  (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Raul SUBA IVU (2009)

 

David BOCICOREC (2010) – un junior dibaci, cu multe calități tehnice, ce-l pot ajuta să performeze în cadrul unor proiecte fotbalistice care pun accent pe jucători cu un grad înalt de tehnicitate. Un jucător cu profil ofensiv, de tip spaniol, iute și abil în exprimarea din teren, care se remarcă prin tehnicitatea sa.

 

David BOCICOREC (2010)

 

Cristi MORAR (2009) – este un portar inteligent, având reflexe bune și un moral bun.

 

Cristi MORAR (2009)

 

Deian DOBRICIAN (2010) –  un jucător cu profil defensiv, combativ și tenace, având multiple calități fizice.

 

Deian DOBRICIAN (2010)

 

Bogdan ȚĂPUȘ (2009) – este un junior polivalent, cu accente defensive, ce joacă fundaș sau mijlocaș, având o bună lovire a mingii.

 

Bogdan ȚĂPUȘ (2009)

 

David GOAGĂ (2010) – un junior cu profil defensiv, de picior drept, cu un fizic armonios și o perspectivă interesantă pentru jocul de 11 vs 11.

 

David GOAGĂ (2010)

 

Raul TRIPON (2009) – este un jucător cu profil defensiv, de picior drept, care poate juca atât fundaș, cât și mijlocaș, având o bună lovire a mingii.

 

Raul TRIPON (2009)

 

Călin PAU (2010) –  un junior cu multiple calități, având un profil ofensiv, de picior drept, cu o bună desfășurare în zona mediană.

 

Călin PAU (2010)

 

Iulian PÂRVULESCU (2010) – este un jucător de picior drept, cu profil defensiv, dornic de afirmare și de competiție.

 

Iulian PÂRVULESCU (2010)

 

Marc GRUNBERG (2010) – un jucător de picior drept, cu profil ofensiv, având un joc simplu, desfășurat în forță.

 

Marc GRUNBERG (2010)

 

Radu UNGUREANU (2010) – este un jucător cu profil defensiv, de picior drept, serios și dornic de competiție.

 

Radu UNGUREANU (2010)

 

Aceștia au fost o parte din semizeii din Banat ai Ripensiei Timișoara despre care am povestit. Vom merge mai departe și ne vom urma drumul!

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *