De ACUM, Timpul se reconstruiește din Legende Noi. Pentru prima dată, vor merge mai departe cei care aleg să (se) gândească și să (se) creadă. Sub acoperirea noii comunicări, nu vor mai exista simboluri. Diferența dintre mit și realitate va fi un hotar fără grăniceri, iar înțelegerea va deveni un curs firesc al trecerii.
Fiecare alege să înțeleagă ceea ce i-a fost lăsat încă să mai priceapă. Timpul n-a fost vreodată mai bine sosit ca ACUM; e bine să înțelegem asta și să povestim, ca o primă mărturie a Schimbării, despre nașterea unei generații de semizei.
Cinci călători printr-o Poartă intrăm într-un nou Univers. Întreaga Timișoară e o lume legată între Trecut și Viitor, ca un Prezent ce-și deschide aripile în zbor. Privim Bega, un culoar îndreptându-ne lin către locul din care țâșnesc noi galaxii; Galaxy Timișoara – un nume nou dat Speranței și Pasiunii pentru fotbal.
Galaxy Timișoara este un club foarte tânăr, înființat în anul 2015, și care a reușit, în cei 5 ani de activitate permanentă, să urce, treaptă cu treaptă, în topul celor mai bune cluburi de juniori din Timișoara.
Ca nivel de infrastructură și număr de juniori legitimați, Galaxy Timișoara este o entitate sportivă de nivel mediu, care se situează la ora actuală în spatele celor doi giganți bănățeni, ASU Politehnica Timișoara și LPS Banatul Timișoara, fiind un club – alături de Juventus Timișoara sau surprizele nou apărute în peisajul fotbalului juvenil, Ripensia Timișoara sau CSC Ghiroda și Giarmata Vii – ce se află în elita fotbalului timișorean.
În primele două sezoane, în care a participat în competiții oficiale organizate de AJF Timiș, 2016-2017 și 2017-2018, clubul timișorean a avut 3 echipe de juniori înscrise. În al 3-lea sezon, 2018-2019, a urcat la 6 echipe înscrise, iar în ediția 2019-2020 a participat cu 9 echipe în campionatele oficiale dedicate juniorilor.
Din păcate, 2020-2021 este un sezon compromis de isteria Covid 19, în care nu se joacă, iar Galaxy Timișoara continuă să se pregătească și să caute soluții de creștere a juniorilor săi din punct de vedere fotbalistic.
Una din grupele de referință ale tânărului proiect timișorean este echipa de juniori U15 (2006/2007), majoritatea jucătorilor fiind U14 (2007), team care a crescut foarte mult în ultimul timp, ridicându-se la ora actuală, ca mod de exprimare, chiar la un nivel național, practicând un joc bine structurat, modern, combativ și în același timp creativ, tehnic și tactic.
Această grupă este formată și condusă de Silviu BĂLACE, un om de fotbal căruia am putea să-i dedicăm o prezentare care ar depăși spațiul mai multor articole (legate). Ne vom limita la o scurtă prezentare a sa, focusându-ne, în principal în cadrul acestui articol, pe realizările și lotul de juniori U15 al celor de la Galaxy Timișoara.
Silviu BĂLACE este un foarte apreciat jucător de Liga 1, retras din activitate în 2015, la vârsta de 37 de ani, cunoscut publicului ca ”Nedved din Banat”. A debutat în Liga 1 la vârsta de 18 ani, la Universitatea Craiova, în 1996, iar în 2003 semnează cu Poli AEK Timișoara, unde activează timp de 3 sezoane, jucând pentru echipa viola 98 de meciuri și marcând 8 goluri. În 2006 vine, pentru un sezon, la FC Dinamo București, iar din 2007 până în 2011 este jucătorul celor de la FC Vaslui. Are în palmaresul său un titlu de campion al României cu FC Dinamo București (2006/2007) și o Cupă UEFA Intertoto (2008) cu FC Vaslui, 243 meciuri jucate și 18 goluri marcate.
Silviu BĂLACE este un antrenor licențiat UEFA A, care-și bazează filozofia de formare, de pregătire și dezvoltare a echipelor, pe un indice personal de experiență (vastă și susținută) și pe un mix de metode adaptate tipologiei fotbalistului român. Viziunea sa asupra fotbalului este mult mai amplă, depășind zona antrenoratului, el fiind de altfel și co-fondator al proiectului Galaxy Timișoara, precum și managerul centrului de copii și juniori al acestuia. Experiența sa continuă, în antrenorat, și la echipa de seniori a celor de la ACS Politehnica Timișoara (Liga 3), acolo unde calitățile sale îl vor ajuta să găsească formule eficiente de reușită atât în prezent, cât și în viitor (alături de mulți jucători pe care chiar el îi formează).
Grupa de juniori 2006/2007 a celor de la Galaxy Timișoara și-a făcut debutul în urmă cu 4 ani, în sezonul 2016-2017, la Trofeul Gheorghe Ola organizat de AJF Timiși și FRF.
În următorul sezon, 2017-2018, echipa de 2007 este înscrisă în campionatul AJF Timiș U11 unde termină competiția pe locul 5, cu 57 puncte, având o medie de 4.36 goluri marcate/meci.
În 2018-2019 ”joacă la handicap” și team-ul este înscris în campionatul AJF Timiș U13. Termină competiția pe locul 8, cu 30 de puncte și o linie de clasament echilibrată.
În 2019-2020, ultimul sezon de minifotbal al tinerilor galactici ai Timișoarei, a fost unul ”puțin frustrant”, echipa având șanse mari să obțină locul 2 în campionatul AJF Timiș U13 și astfel să se califice în faza zonală organizată de FRF. În momentul întreruperii campionatului, team-ul era clasat pe locul 5, la 2 puncte distanță de locul 2, LPS Banatul Timișoara (care avea cu un meci mai mult jucat) și 1 punct departajare față de locul 3, ASU Politehnica Timișoara (care avea cu 2 meciuri mai mult disputate) și locul 4, CSC Ghiroda (care avea și aceasta cu 2 meciuri mai mult jucate). Un moment dificil pentru tânăra formație bănățeană, care sperăm să-l fi trecut cu bine și să-i motiveze pentru următoarele competiții.
De-a lungul timpului, această grupă a mai participat la câteva turnee naționale și internaționale, acolo unde a reușit să obțină rezultate bune, jucând un fotbal de calitate, apreciat de public și de adversari.
Să vedem, în continuare, care sunt tinerii galactici care formează lotul de juniori U15 al clubului timișorean:
Răzvan NEAG (2007) – este un junior de reală perspectivă, cu multe resurse ce-l pot ajuta să performeze la un nivel foarte înalt. Un jucător polivalent, cu accente ofensive, care se face remarcat în zona mediană, acolo unde reușește să elaboreze, de multe ori, jocul întregului ansamblu al echipei. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Andrei Casian TOROC (2007) – un junior promițător, cu resurse tehnice și mentale ce-i pot permite, în viitor, să performeze în fotbal. Un jucător polivalent, care poate juca, la fel de bine, atât pe zonele laterale, cât și pe axul central, având accente ofensive. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Bogdan Alexandru SIMA (2007) – este un junior de perspectivă, cu un potențial valoros ce-l poate ajuta să performeze în continuare. Un jucător polivalent, echilibrat și constant în exprimare, care poate juca pe mai multe posturi, la fel de bine. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Ciprian DAN (2008) – un junior talentat, cu multiple calități, mai ales mentale și fizice, ce-l pot ajuta să performeze în fotbal. Un jucător cu profil ofensiv, care se remarcă prin jocul său simplu și eficient. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Darius HITIAN (2006) – este un junior deosebit, o adevărată forță a naturii, cu mult potențial fizic ce-l poate ajuta într-o ascensiune la un nivel ridicat. Un jucător cu profil ofensiv, ce se face remarcat prin calitățile sale fizice, impunătoare, prin forța sa de pătrundere și de atac. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
David Patrick JORZ (2007) – un junior cu multiple calități, care are șanse să dezvolte o traiectorie ascendentă în fotbalul de nivel național. Un jucător cu profil defensiv, bine conturat, care joacă, de regulă, în zonele laterale, unde consumă multă energie pentru a face cu succes ambele faze apărare-atac. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Rareș Lucian COTORA (2007) – este un junior interesant, cu multe calități fizice și mentale ce-l pot ajuta să evolueze în timp spre nivele superioare de competitivitate. Un jucător cu profil defensiv, combativ și tenace, care se face remarcat prin stilul său de tip britanic. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Antonio Cristian GOȘEA (2007) – un junior înzestrat, care are abilități pentru a evolua în viitor la un nivel înalt. Un jucător cu profil ofensiv, care excelează prin stilul său aparte de joc, prin pase, demarcări și posesie din puține atingeri. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Raul ILIE (2007) – este un junior capabil, care are șanse să poată evolua, în viitor, la un nivel ridicat. Un jucător cu profil defensiv, cu un joc inteligent și precaut, care se face remarcat prin atenția sa pentru detaliu în teren. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Ștefan VLĂDUȚI (2007) – un junior competent, cu un caracter puternic, care nu va renunța la ceea ce și-a propus în fotbal și care are șanse să performeze. Un jucător polivalent, cu accente defensive, ce poate activa pe mai multe posturi atât în zone laterale, dar și în zona centrală.
Patrick Sebastian KREITTER (2007) – este un junior iscusit, care are capacitatea să reușească în ceea ce își propune, cu răbdare și încredere. Un portar talentat, cu reflexe și reacții bune, fără teamă în dueluri și în exprimarea din teren.
Echipa de juniori U15 este vârful de lance al proiectului Galaxy Timișoara, o echipă care are mult potențial pentru a putea performa (cel puțin) la nivel zonal. Un team dezvoltat din resurse propriii, fără a beneficia de o ”arie de selecție mare”, din jucători crescuți și formați prin metode moderne specifice, pas cu pas, cu atenție la detalii și cizelarea calităților individuale. O echipă care joacă la limită, mereu forțându-și ”granițele” fizice și tehnice, autodepășindu-se cu mult curaj, structurându-și astfel un mental din ce în ce mai puternic, dispus să performeze. O echipă care poate surprinde, în viitor, în mod foarte plăcut, dacă își păstrează jucătorii, filosofia de dezvoltare și spiritul de luptători.
Aceștia au fost o parte din galacticii de la Timișoara despre care am povestit. Vom merge mai departe și ne vom urma drumul!