TOTUL există, pentru că a fost creat înainte ca noi să-l știm a fi posibil. Dacă ni-l dorim, este pentru că acel moment sosește în curând. Îl aflăm, îl cunoaștem și-l înțelegem în fiecare alt/fel este întru totul.
Înfăptuim și mergem. Dar puțini sunt cei care aleg să înainteze, ca niște călători spre un (mereu) mai departe vital; de aceea, ei sunt numiți Legende sau cei aleși (pentru că au curajul să aleagă).
Timpul, în toate Lumile în care apare, este construit din Legende. Nu este o formulă universală – așa cum credem noi că ar fi -, este pur și simplu înțelegere; iar înțelegerea este divinul nostru scop care a-sumă ale noastre simțiri.
Fiecare înțelege ceea ce i-a fost lăsat să priceapă; dar, de ales, doar cei curajoși aleg să priceapă pentru a înțelege. Noi am pornit călătoria pentru a merge mai departe și pentru a povesti lucruri (încă) de ne-înțeles, dar petrecându-se, despre nașterea unei generații de semizei.
Noi, cei 5 călători ai Schimbării prin Vremuri, ne întoarcem cu 10.000 de ani în urmă, în ceea ce numim perioada neoliticului. Găsim un Om îngândurat în fața unei pietre. Ne așezăm în jurul său, la distanțe egale unul de celălalt, în cinci colțuri diferite. Îl privim, iar fiecare dintre noi are altă perspectivă asupra aceluiași Om.
El rămâne neclintit, uitându-se la piatră; dintr-o parte bucurându-se de soare, dintr-alta de umbră plângând, din față pătrunzând-o cu privirea, din stânga cioplind-o cu ură, din dreapta mângâind-o până s-a făcut cuvânt. Și a pus Omul piatra deasupra, ca o lespede, peste o eră. Și ca o temelie, a ridicat un altfel de Timp.
Iar clipa aceea ne-a adus ACUM în Timișoara, în jurul aceleiași pietre de hotar care stă, ca și spiritul Omului, neclintită în cuvânt, la temelia acestui oraș, într-această Lume-Cascadă.
Timișoara – o lume a hotarelor dintre hotare, între timpuri și timpuri, oameni și oameni, aripi și zbor, căderi și lumină.
Azi, alegem să vorbim despre despre ASU Politehnica Timișoara, continuatorul spiritului culorilor alb-violet ale orașului emblemă a Banatului.
De-a lungul timpului, Spiritul Politehnicii s-a manifestat liber, deschis și tenace, iar în perioada comunistă a fost unul dintre puțini piloni AS (Anti Sistem) din România.
Această forță spirituală s-a păstrat, continuă să se manifeste și se ridică acum, cu multă putere, la suprafața fotbalului românesc. Aduce cu sine un suflu nou și o dorință aparte de a fi în Frunte.
Centrul de Copii și juniori al celor de la ASU Politehnica Timișoara este una dintre cele mai mari Academii din țară, care cuprinde, în momentul de față, toate categoriile de vârstă, având echipe de top la toate nivelele, cu un potențial foarte mare, care se dezvoltă într-un mediu propice performanței. O pepinieră de valoare, din care se pot ridica generații întregi de fotbaliști de înalt nivel.
Începem prezentarea grupelor de juniori ale Academiei timișorene cu grupa 2009, o echipă de Top, una dintre cele mai bune team-uri la nivel local și național, la această categorie de vârstă, formată și pregătită de Iulian PRODANA. O echipă dinamică, expresivă, care practică un fotbal plăcut, cu multe valențe tehnice, manifestând o energie pozitivă și creativă.
Iulian PRODANA este, la ora actuală, unul dintre cei mai buni antrenori de fotbal juvenil din România. Un făuritor de echipe, un măiestrit șlefuitor de tinere talente. Un om cu spirit ales să consolideze destine puternice.
Iulian PRODANA este un antrenor cu experiență și cu un simț aparte al pregătirii și consolidării de pepiniere fotbalistice complexe, de amploare. Este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, licențiat UEFA A, ocupând, din anul 2014, și funcția de Director Tehnic al Centrului de Copii și Juniori al Academiei ASU Politehnica Timișoara.
Un manager cu viziune și un antrenor curajos, Iulian PRODANA călăuzește drumul violet al tinerilor fotbaliști timișoreni până dincolo de ”hotarele junioratului”, atacând, din acest sezon, cu o parte din minunata grupă 2003 a celor de la ASU Politehnica, primele redute ale Senioratului din Liga 3, în cadrul proiectului Fortuna Becicherecu Mic.
Iulian PRODANA este cel care a ”construit” grupa 2009 a celor de le ASU Politehnica Timișoara. Team-ul de juniori U12 a avut, până în clipa de față, un parcurs bine structurat, cu etape de formare și de creștere atent definite, dezvoltându-și, în același timp, o personalitate și un spirit de echipă. O grupă interesantă, de perspectivă, care reflectă preocupare clubului întru continuitate la toate nivelele.
Echipa de 2009 a avut, de-a lungul timpului, rezultate bune, apărute firesc, în urma procesului de formare. Vom enumera doar câteva repere:
2015
LOCUL 1 – Turneul Drobeta Turnu Severin
2017
LOCUL 1 – Tara Hațegului Junior’s Cup
2019
LOCUL 1 – Campionat JUNIORI U11 AJF Timiș – seria 2 (anul 2018-2019)
LOCUL 1 – Turneul VHP Pădureni
LOCUL 3 – Timișoara Football Cup
2020
LOCUL 1 – Campionat JUNIORI U11 AJF Timiș– seria 1 (anul 2019-2020)
Să-i cunoaștem, în continuare, pe micii cavaleri violeți ai grupei 2009 ASU Politehnica Timișoara:
Radu PURECA – este un junior de perspectivă, care poate deveni un jucător important, de bază, în orice echipă, la orice nivel, mai ales dacă continuă să se pregătească. Un portar talentat, agil și curajos, care transmite multă siguranță echipei, având multe intervenții oportune și inspirate. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Emanuel Raul BODNAR – un junior promițător, având multe calități ce-l pot ajuta în viitor, mai ales din punct de vedere sportiv. Un jucător polivalent, cu o evoluție constant-bună, serios atât în pregătire, cât și în timpul meciurilor. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Rareș George FIȚ – este un junior talentat, care poate avea o evoluție foarte bună, în timp, mai ales în fotbalul 11 vs 11. Un jucător polivalent, cu accente (mai pronunțate) defensive, ce poate ocupa orice fel de post de fundaș, iar în fotbalul 11 vs 11 poate chiar încerca postura de mijlocaș la închidere. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
David Iulian IANOȘ – un junior cu multiple calități, care poate crește mult din punct de vedere fotbalistic. Un jucător cu profil ofensiv, abil și tehnic, cu o exprimare dinamică și un joc inteligent. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Daniel Gheorghe MOLDOVAN BUȚĂ – este un junior deosebit, cu șanse reale să răzbată în fotbalul din ligile superioare, cel puțin la nivel național, desigur, dacă se pregătește în continuare și păstrează aceeași linie pozitivă. Un jucător polivalent, ofensiv prin excelență, care se face remarcat printr-o tehnică foarte bună și prin viziunea în joc.
George Dan BASARABA – un junior măiestrit, care are potențial suficient pentru a dezvolta un parcurs fotbalistic de lungă durată, la nivel ridicat. Un jucător polivalent, care poate juca, la fel de bine, atât fundaș lateral sau mijlocaș lateral, cât și vârf. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Ionuț MOȘ – este un junior interesant, care poate face carieră în multe sporturi, inclusiv în fotbal. Un jucător polivalent, cu accente defensive, cu un fizic armonios și puternic, care se face remarcat prin forța sa, mai ales în duelurile 1 vs 1.
Florin POPESCU – un junior înzestrat, care poate reprezenta o opțiune serioasă, în viitor, pentru echipele de înalt nivel competițional, care pun accent pe performanță. Un jucător polivalent, de tip modern, care poate evolua, în funcție de cerințele jocului, atât ca fundaș lateral sau mijlocaș lateral, dar și vârf.
Răzvan SABĂU – este un junior capabil, cu o deosebită forță interioară, care poate deveni un fotbalist de nivel ridicat. Un jucător cu profil ofensiv, dinamic, cu o capacitate mare de efort susținut, care acționează bine și în faza defensivă, unde reușește foarte multe recuperări. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Tudor Matei CHIȘ – un junior care progresează în mod constant și care poate avea o ascensiune interesantă. Un portar dinamic, având reflexe și reacții foarte bune, agil în multe momente și concentrat. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Filip GABOR – este un junior competent, care poate reprezenta, în viitor, o opțiune interesantă pentru fotbalul de nivel ridicat. Un jucător cu profil defensiv, polivalent din punct de vedere tactic, inteligent și care poate jucat atât fundaș central sau lateral, cât și mijlocaș central. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Mario Andrei PETRUESCU – un junior iscusit, care are resursele necesare pentru a se face evidențiat și de a parcurge o traiectorie ascendentă în fotbal. Un jucător cu profil defensiv, dar care excelează din punct de vedere tehnic.
Valentin Cătălin FISTEA – este un junior de perspectivă, care poate reprezenta o opțiune de luat în seamă, în viitorul apropiat, la nivel național. Un jucător polivalent, cu accente defensive, care se remarcă prin inteligența sa sportivă, prin plasament și anticiparea fazelor. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Delia Ionela ȚEGA (2008) – o junioare disciplinată și inteligentă, cu profil defensiv, având mereu o atitudine pozitivă atât în joc, cât și la antrenamente.
Victor AGOSTON – un portar cu o talie impunătoare, care a început fotbalul ca și jucător de câmp, având un caracter puternic și dedicat succesului.
Roberto Onisim BODEA – este un junior serios, polivalent, cu o tehnică bună de lovire a mingii, mai ales cu piciorul drept.
David Alexandru MICHI – un junior ”de picior drept”, cu o lovire bună a mingii, dedicat și serios.
Cristian Ionuț ȚEGA – este un junior serios, cu o tehnică bună, disciplinat, având mereu o atitudine pozitivă.
În concluzie, putem spune că grupa 2009 este una dintre cele mai interesante echipe din România, cu potențial mare de evoluție în timp. Un lot echilibrat, stabil și conectat la progres și performanță.
Aceștia au fost o parte din micii cavaleri violeți ai Timișoarei despre care am povestit. Vom merge mai departe și ne vom urma drumul!