• 18 ianuarie 2025
  • Last Update 24 noiembrie 2024 10:20 PM
  • Bucuresti

Cronicile Sfinxului (27) – Avântul Periam, Juniori U13

Cronicile Sfinxului (27) – Avântul Periam, Juniori U13

Autocontrolul, până dincolo de ADN, este cheia care ne ridică, nu controlul naturii sau al timpului. Suntem ceea ce alegem, în sine limitați de opțiunile pe care le percepem, dar doar cei care înțeleg și pre-simt pot să depășească limitele.

 

Timpul este construit din Legende – un adevăr pe care e bine să-l alegem ”la Timp”. Între mit și realitate este doar o diferență de  interpretare. Fiecare înțelege ceea ce i-a fost lăsat să priceapă, iar poveștile noastre sunt doar o mărturie a nașterii unei generații de semizei.

 

 

Am mers și am căutat drumul spiritelor vechi. Printre ramuri de timp, stânci și ape curgătoare, am văzut ridicându-se în Banat, pe lunca râului Mureș, Periamul – localitate atestată documentar din 1332, cu numele de Priamus.

Un loc vechi, cu multe rădăcini și o istorie care s-a scris de multe ori cu focul sau cu apa învolburată a Mureșului.

 

Periamul medieval a fost distrus aproape complet de iobagii răzvrătiți conduși de Gheorghe Doja, apoi a fost, în perioada ocupației otomane, reședință de sângeac. A urmat perioada ocupației austriece când s-au așezat aici șvabi originari din Lorena, Nassau-Siegen și Palatin-Trier.

Inundația puternică a Mureșului din 1761 a determinat mutarea vetrei satului pe un nou amplasament, pe care se găsește și astăzi. Vechea vatră se găsește pe locul fostelor vii. Au continuat să vină și să rămână germani, francezi și cehi.

 

În lucrarea Ghidul Banatului din 1936, Emil Grădinariu descria Periamul interbelic astfel:

Comună mare, cu aspect de orășel, peste 5.000 locuitori, majoritate germani, apoi români și puțini maghiari. Sediu de plasă. Viață economică foarte desvoltată, este și un însemnat centru industrial și comercial. Străzile largi, îngrijite, trotuare pavate, lumină electrică, câteva edificii publice impozante. Hotel și restaurant în piața centrală.

 

Când ni s-a deschis Poarta Timpului, Periamul era acolo, așteptând o altfel de Schimbare în zorii Noilor Vremuri. Am înțeles energia creată de Avântul semnului albastru: Avântul Periam, un club care ridică o nouă generație de semizei.

 

Avântul Periam este un club tânăr, cu un spirit străvechi, continuat de oameni care iubesc sportul. Un club care reușește să strângă juniori dornici de afirmare și competiție, care cresc cu fiecare etapă parcursă, într-un mod natural și pozitiv.

 

Astăzi vom scrie despre echipa de juniori U13 a semizeilor albaștrii ai Periamului, trupă formată și îndrumată de către Dănuț TOTOREAN, jucător încă activ la CS Unirea 1975 Tomnatic, în Liga 4 Timiș.

 

Dănuț TOTOREAN

 

Dănuț TOTOREAN este un antrenor tânăr, cu o viziune optimistă și realistă, care și-a făcut junioratul la LPS Banatul Timișoara, iar la vârsta de 15 ani a fost convocat  la lotul național de juniori al României. În perioada senioratului a jucat la echipe de liga 3 și 4, reușind în paralel cu fotbalul să fie absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității de Vest, iar la ora actuală este masterand în cadrul aceleași Facultăți. Este profesor de sport la Liceul Teoretic din Periam și unul dintre cei mai interesanți protagoniști ai noului val de antrenori din Banat.

 

Lotul de juniori U13 a celor de la Avântul Periam este formată din jucători născuți în 2007, 2008 și 2009. Un team care practică un fotbal plăcut și foarte ofensiv, dovadă fiind ”cifrele”  înregistrate de-a lungul timpului. Echipa a avut, în sezonul 2019-2020, o medie de 4,27 goluri marcate în campionatul AJF Timiș U13, fiind al 2-lea atac al Seriei II și al 4-lea atac la nivel general de juniori U13 din Timiș (după Juventus Timișoara 7,42 goluri marcate/meci, Galaxy Timișoara 5 goluri marcate/meci și ACS ASU Politehnica cu 4,75 goluri marcate/meci).  Nici în sezonul precedent, 2018-2019, n-au stat rău, când au avut o medie de peste 5 goluri marcate/meci, în campionatul AJF Timiș U11.

 

În continuare, vom face cunoștință cu mici semizei albaștrii ai celor de la Avântul Periam, din cadrul lotului de juniori U13:

 

Adrian BULCA (2009) –  un junior înzestrat, cu multe calități native care-l pot ajuta în evoluția sa sportivă. Un jucător cu profil defensiv, cu o capacitate bună de efort susținut și ritm bun de joc. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)

 

Adrian BULCA (2009)

 

Raul JURJ (2007) – junior de reală perspectivă, care are personalitatea unui căpitan de echipă. Un jucător polivalent, care este folosit cu precădere în zona central-mediană, acolo unde jocul echipei ”gravitează” în jurul său atât din punct de vedere ofensiv, cât și defensiv.

 

Raul JURJ (2007)

 

Elias ȘMALBERGHER (2008) – este un junior de perspectivă, cu certe valențe pentru fotbalul 11 vs 11. Un jucător de viteză, cu un profil ofensiv, o extremă clasică, în adevăratul sens al cuvântului, cu multe calități care-l recomandă pentru jocul ”în bandă”.

 

Elias ȘMALBERGHER (2008)

 

Marian IGNAT (2008) – un junior talentat, cu o evidentă tendință de creștere din punct de vedere al calității sportive. Un fundaș cu multe calități ofensive, tehnic în exprimare, curajos în dueluri și în decizii.

 

Marian IGNAT (2008)

 

David SABLICI (2009) – este un junior valoros, cu multe calități native care-l pot ajuta într-o evoluție către nivele superioare de exprimare. Un jucător cu profil defensiv, calm și eficient în desfășurare, cu un joc simplu și bine calculat.

David SABLICI (2009)

 

Răzvan ZAREMBA (2008) – un junior interesant, care poate dezvolta un trend ascendent în fotbal. Un  jucător cu profil defensiv, dar care are și multe calități ofensive, destul de pronunțate.

 

Răzvan ZAREMBA (2008)

 

Dragomir DANICI (2009) – este un junior cu multiple calități, care are șanse să poată accede către competiții de nivel ridicat. Un junior cu profil ofensiv, un atacant prin definiție și un finalizator prin excelență.

 

Dragomir DANICI (2009)

 

Andreas OLTEANU (2007) – un junior cu potențial, care poate face un pas important înspre o carieră sportivă, cu mai multă voință în pregătire și evoluție. Un jucător cu profil ofensiv, un atacant veritabil, golgheter prin excelență, cu un simț al porții foarte dezvoltat.

 

Andreas OLTEANU (2007)

 

Bogdan HĂNȚAR (2008) – este un junior competent, care încearcă să evolueze către înalta performanță. Un jucător cu profil defensiv, care are un bun randament în zonele laterale.

 

Bogdan HĂNȚAR (2008)

 

 

Fabian CIOROPAR (2009) – este un junior capabil, care poate reprezenta o opțiune de viitor în fotbalul 11 vs 11. Un portar talentat, care are multe calități native ce-l recomandă pentru acest post.

 

Fabian CIOROPAR (2009)

 

În concluzie, putem spune că filozofia de joc ofensiv a celor de la Avântul Periam se regăsește în modul de desfășurare al acestei frumoase echipe de juniori U13, crescută în spiritul fotbalului deschis, spectaculos și atrăgător. Urmează ”hopul fotbalului 11 vs 11”, acolo unde deprinderile ofensive, deja întipărite, pot fi cizelate și pot crea – coroborat cu disciplină tactică și multă muncă – un adevărat punct de plecare întru constituirea unei echipe de nivel ridicat.

 

Aceștia au fost o parte din semizeii albaștrii din Periam despre care am povestit. Vom merge mai departe și ne vom urma drumul!

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *