Timpul e construit din Legende. Între mit și realitate este doar o diferență de interpretare. Fiecare înțelege ceea ce i-a fost lăsat să priceapă, iar poveștile noastre sunt doar o mărturie a nașterii unei generații de semizei.
Ușile lumilor ni se deschid între ape; acolo unde liniștea infinită și zgomotul finit se contopesc într-o unică Dunăre curgând ca o venă a Pământului. Plutim în astă lume, dornici de povești și legende, sub privirea Universului ce ne urmărește cu stelele, ca niște ochi ce nu s-au văzut niciodat’.
Din amonte, vedem bhreg-ul, precum o frunte de uriaș ieșind din apele nopții spre lumină, Piscul Brăilei, Drinago, cum îl numeau vechii călători spanioli, sau Brayla. Turcii l-au numit Ibrail, acest ținut locuit din vremuri imemoriale (aproximativ 7000 de ani în urmă).
Brăila este o corabie divină în trup de oraș, purtat în tot Timpul, ca un spirit încătușat cu aur, între ape și foc, între Dunăre și Război, între decădere și înflorire, între toate popoarele lumii amestecându-se într-unul dintre cele mai cosmopolite orașe ale Europei.
Prima stea care ne apare, în drumul căutărilor noastre a celor semizei, este Luceafărul; Luceafărul Brăila și începutul unui ABC desenat pe steagul lor. Debarcăm pe tărâmul luceferilor magici și încercăm să-i cunoaștem, ca mai apoi să-i vestim Lumii, în ivirea Noilor Timpuri.
Suntem întâmpinați de Bogdan DUMITRU, antrenorul grupei 2008, primul din club care a venit către noi, senin și cu zâmbetul pe buze. Un antrenor tânăr, încă jucător al Daciei Unirea Brăila (liga 3), care are un CV sportiv foarte interesant.
Bogdan DUMITRU a început fotbalul de la vârsta de 5 ani la Dacia Unirea Brăila. La doar 13 ani ajunge la Școala de Fotbal Caraimanul Euro-Africa Bușteni, unde este crescut și format atât din punct de vedere fotbalistic, cât și social-uman. La 17 ani se reîntoarce la Dacia Unirea Brăila (liga 2, în momentul acela), unde debutează în fotbalul profesionist. După 2 ani petrecuți la Dacia, urmează un an fantastic la CS Otopeni și încă un an (și debut) în Liga 1 la Corona Brașov. Au urmat în carieră Gloria Buzău (liga 2), Farul Constanța, Sporting Liesti ( liga 3 ), Sportul Chiscani ( liga 3 ) și în prezent Dacia Unirea Brăila (liga 3). Are Licența C UEFA și o imensă energie fotbalistică.
Un antrenor tânăr care a preluat grupa 2008 a celor de la Luceafărul Brăila în August 2018, fără să anticipeze că va urma o poveste de Sisif.
În vara fierbinte a anului 2018, Bogdan DUMITRU și-a început aventura, cu acest team, cu un eșec: locul 12 (din 16 participante) la un turneu amical la Focșani. Drept urmare, trei sferturi din juniorii grupei au părăsit corabia, iar echipa părea că va intra în colaps.
Lipsit de încrederea multor părinți (sceptici), cu o ”etichetă șifonată” deja pusă, Bogdan DUMITRU a continuat să facă ceea ce știa mai bine: să nu renunțe, să dea tot ce avea mai bun pe teren, alături de cei rămași, în fiecare zi, la fiecare antrenament, să câștige încrederea că se poate ridica o echipă nouă. A încercat să transmită copiilor o atitudine corectă în fața greutăților și a jocului.
După 6 luni de muncă, pasiune și ambiție, au început să apară și rezultate:locul 2 în campionatul AJF Brăila (U11, în ediția 2018-2019), locul 3 în campionatul AJF Brăila (U13, competiție dedicată juniorilor 2007), locul 2 la Turneul de la Călărași (unde au pierdut finala în fața Academiei Gheorghe Hagi), locul 3 la Turneul de la Focșani (competiție care ”descompusese”, cu un an în urmă, echipa), locul 4 la memorialul Zoltan David Galați, Locul 8 (din 42 de echipe) la puternicul turneu Balkan Indoor Cup Brașov.
Teamul grupei 2008 a celor de la Luceafărul Brăila este unul într-o evoluție constantă, care prezintă o creștere remarcabilă de fond și de atitudine, preocupată de joc, combativă și tehnică, care poate avea (încă) o traiectorie ascendentă și în fotbalul 11 vs 11. E momentul, deci, să-i cunoaștem pe acești minunați juniori:
Antonie Georgian TEODORESCU (2008) – este un junior talentat, care poate dezvolta e evoluție ascendentă, interesantă și deosebită. Un jucător tehnic, cu un foarte bun simț și control al mingii.
Robert Andrei ALEXANDRU (2008) – este un junior cu potențial, care își dorește foarte mult să joace fotbal la nivel înalt. Un jucător care se pregătește intens, un caracter puternic și serios.
Andrei Cătălin RĂDOI (2008) – este un junior promițător, care are potențial pentru avea o evoluție ascendentă. Un portar foarte agil, cu multe calități pentru postul pe care joacă.
Darius Mihai TIMAR (2008) – este un junior de perspectivă, cu reale calități pentru fotbalul de nivel înalt. Un jucător de tip modern, care joacă simplu și rapid, dă drumul la minge, creativ și intră cu ușurință în combinații.
Andrei IOSIF (2008) – este un junior interesant, căruia îi place să exceleze în tot ceea ce face. Un player combativ, cu o capacitate bună de efort susținut și care încearcă în permanență să se autodepășească.
Din cadrul lotului au mai făcut parte și alți jucători care au avut o contribuție substanțială la evoluția bună și la rezultatele obținute în ultima vreme:
O echipă care are potențial foarte bun, dar încă nu are suficientă experiență la nivel înalt. Cu siguranță, dacă ar juca cel puțin 10-15 meciuri per sezon, cu echipe de top din România, la nivelul ei de vârstă (sau chiar cu un 1-2 ani mai mare), team-ul ar prinde curaj și s-ar transforma într-unul foarte valoros.
Aceștia au fost o parte din luceferii magici ai Brăilei despre care am povestit. Vom merge mai departe și ne vom urma drumul!