Timpul e construit din Legende. Între mit și realitate e doar o diferență de interpretare. Fiecare înțelege ceea ce i-a fost lăsat să priceapă, iar poveștile noastre sunt doar o mărturie a nașterii unei generații de semizei.
Suntem aproape de un loc cu Farmec. Simțim asta, iar pașii noștri de-abia ating magicul pământ din Fânețele Clujului. Cuprinși de curiozitatea marilor aventurieri, suntem totuși atenți să nu ne întâlnim cu vipera de fânață, un zeu păgân transformat într-un șarpe rar, ce sălășluiește doar prin această mistică zonă.
Clujul este o cutie a lui Cronos, în care clepsidra legendelor stă ascunsă, precum o comoară, în Castrum Clus. Prin părțile locului, de jur împrejur, simți un aer aparte, respiri multă istorie, care te ridică într-o altfel de percepție a timpului. Dintr-odată, deschizi ochii și știi că pe aici sunt încă daci, romani, celți, mongoli, maghiari, sași, români; rădăcinile unei grădini universale amestecate între pământ și cer.
Încărcați de culorile acestor noi simțiri ajungem, ca-ntr-un tablou, în carterul Mărăști. Ne lăsăm înmuiați în Fabrica de Pensule și desenăm, fiecare în suflet, o clipă de liniște la Biserica Sf. Petru și Pavel. Pornim pe urmele succesului și ajungem să întâlnim un teren al Farmecului, acolo unde se pregătesc eroii celor de la CS Luceafărul 2010 Cluj.
Aici s-a născut una dintre cele mai frumoase povești ale fotbalului juvenil din România, o poveste fantastică scrisă de minunații copii ai acestui cartier – care poartă (ce destin ciudat!) numele uneia dintre cele mai mari lupte purtate de români, Mărăști.
Astăzi vom scrie despre semizeii grupei 2008, echipă formată și pregătită – din 2014, de când a luat naștere noul miracol de la Mărăști – de Adrian TRUȘCĂ, împreună cu Paul DIRJAN, Călin TIUT, Bogdan PARAVAN și Mihai FRATEAN.
Nimic nu este întâmplător, iar micuții grupei 2008 ai celor de la CS Luceafărul 2010 Cluj s-au trezit că au fost hărăziți să învețe tainele fotbalului de la un învingător, apărut în viața lor ca o lumină care adună laolaltă spiritele celor puternici. Adrian TRUȘCĂ, licențiat B UEFA și absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport din Cluj, este un fost fotbalist de nivel național, care și-a început cariera la CSS Dej, în 1983. A jucat la toate nivelele, a cunoscut lupta pentru ascensiune din ligile inferioare înspre Liga 1, a activat la echipe mari ale României, precum CFR Cluj și Universitatea Cluj, adunând sub tricourile acestora, în perioada 1990-2001, peste 400 de jocuri în ligile 1, 2 și 3. A jucat fotbal până la vârsta de 49 de ani și niciodată n-a trădat spiritul de luptă.
Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că Adrian TRUȘCĂ are în palmares, din postura de antrenor-jucător a celor de la Dacia Felix Cluj Napoca (Selecționata Naționala a Avocaților) – alături de bunul său prieten și camarad, Călin BUDIȘAN, sub atenta îndrumare a Maestrului Emerit Dragoș COJOCARU – , în perioada 2004-2018, peste 100 de jocuri international, participând la 8 Campionate Mondiale și 7 Campionate Europene. A fost de două ori vicecampion mondial și o data a obținut locul 3 la Campionatul European.
Grupa 2008 a luat naștere în 2014, atunci când o mica ceată de copii din cartier au început jocul. Și au început să joace, să câștige, să crească, să piardă, să cadă, să înțeleagă, să se ridice și s-o ia de la capăt. Au învățat să creadă că pot transforma visele în realitate, doar prin voință și muncă, fără teamă pentru eșec – au înțeles că eșecul este doar un alt drum către victorie. Au PRINS PASIUNE pentru fotbal și au început să câștige.
În 2016, după 2 ani de inițiere și formare, răbdare și încredere, au început să apară primele rezultate majore: Vicecampioni Naționali U7 (la Turneul Gheorghe Ene organizat de FRF), 6 clasări pe prima poziție la turnee de anvergură și campionate oficialel (Campionatul de Elite Jun. F organizat de AJF Cluj, Turneul Zonal Gh. Ene de la Zalău, Cupa Eon-Kinder Sg de Mureș, Turneul Fotbal a la Cluj, Cupa CFR Cluj și Cupa Adrian Somlea), precum și 4 clasări pe locul 3, la turnee la fel de importante (Brașov Indoor Cup, Brașov Junior’s Cup, Cupa Sporting Cluj și Cupa Luceafărul Cluj).
În 2017 consemnăm prima ieșire a grupei 2008 la un turneu international, în Ucraina, la puternicul turneu Utmost Cup, unde a obținut locul 2. Un succes care le-a dat încredere și a confirmat faptul că în România (mai) există potențial fotbalistic. Pe plan național, echipa a reușit să câștige 6 turnee importante (Transilvania Football Festival Cluj, Brasov Junior’s Cup, Cupa Eon-Kinder Sg. Tg-Mures, Turneul Fotbal a la Cluj, Cupa Cote Arad și Cupa LPS Bistrița) și să se claseze de 2 ori pe poziția 3, la alte turnee la fel de mari (Brașov Indoor Cup’s și Cupa Interstar Sibiu).
În 2018 și 2019, grupa 2008 a celor de la Luceafărul 2010 Cluj și-a consolidat statutul de echipă de top la nivel național, câștigând în 2018 Dolphin Cup, iar în 2019 a ajuns în faza finală a Campionatului Național U11, unde a terminat (neoficial) pe locul 5 (asemănător cu clasarea României la CM din 1994). În acești ani câștigă alte 6 turnee mari (Transilvania Football Festival Cluj, Brasov Junior’s Cup, Turneu Fotbal a la Cluj, Champions Trophy Brasov, Cupa Eon-Kinder Sg. de Mures și Brasov Indoor Cup) și ocupă de 2 ori poziția a 3-a la la alte turnee naționale.
Anul 2020 le-a adus deja un loc 1 la Kinder Sport Vision Cup Bucuresti și un loc 3 la Balkan Elite Cup.
În acest sezon, grupa 2008 este înscrisă în Liga Elitelor U13 (2007), Seria 1, organizată de AJF Cluj, și ocupă poziția a 2-a, având în momentul de față următoarea linie de clasament: 15 meciuri jucate, 13 victorii, 1 egal, 1 înfrângere, 72 goluri marcate, 5 goluri primite, 40 puncte obţinute.
A jucat 8 meciuri în deplasare (unde a strâns 19 puncte) şi 7 meciuri pe teren propriu (unde a cumulat 21 puncte).
Echipa a marcat în 13 meciuri, din totalul de 15 meciuri jucate în actualul campionat.
De remarcat faptul că pe teren propriu echipa de junior U12 a celor de la Luceafărul 2010 Cluj nu a avut adversar: 7 meciuri, 7 victorii, o medie de 5,85 goluri marcate/meci și NICIUN GOL primit.
Cea mai categorică victorie a celor de la CS Luceafărul 2010 Cluj s-a consemnat în etapa 6, în deplasare, împotriva celor de la Academia de Fotbal Florești, scor 0 -13.
Cea mai categorică înfrângere (singura, de altfel) a celor de la CS Luceafărul 2010 Cluj s-a consemnat în etapa 11, în deplasare, împotriva celor de la Academia De Fotbal Luceafărul Cluj Napoca, scor 3 -0.
Alte statistici:
Media de puncte (general): 2,67 puncte obţinute/meci
Media de goluri marcate (general): 4,8 goluri marcate/meci
Media de goluri primite (general): 0,33 goluri primite/meci
Media de puncte obţinute în deplasare: 2,37 puncte obţinute/meci
Media de goluri marcate în deplasare: 3,87 goluri marcate/meci
Media de goluri primite în deplasare: 0,62 goluri primite/meci
Media de puncte obţinute pe teren propriu: 3 puncte obţinute/meci
Media de goluri marcate pe teren propriu: 5,85 goluri marcate/meci
Media de goluri primite pe teren propriu: 0 goluri primite/meci
În acest sezon – de tranziție pentru grupa 2008 a celor de la CS Luceafărul 2010 Cluj, ținând cont de faptul că joacă la un nivel superior de vârstă – echipa pare să mai aibă doar un singur eveniment/obiectiv major și anume partida-derby, din etapa a 24-a, pe teren propriu, împotriva puternicei echipe de juniori U13 (2007) a celor de la Academia Luceafărul Cluj. În rest, echipa se poate gândi și pregăti pentru următorul sezon, ultimul de minifotbal, unde au șanse să confirme la nivel național.
În actuala ediție de campionat, din cadrul lotului de 2008 a celor de la CS Luceafărul 2010 Cluj am remarcat câțiva juniori:
Artur SZABO – un junior remarcabil, născut 2008, unul dintre cei mai buni fundaș din România, la nivel de juniori U12. Un player exemplar în tot ceea ce face, atât în teren, dar la antrenamente, un adevărat lider, cu calități fizice și mentale foarte bune. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Andrei Nicolae CUBLEȘAN – un junior născut 2008, un jucător cu personalitate, fără teamă în exprimarea din teren și înzestrat cu o energie nativă aparte. Un player cu dribling foarte bun și spirit de învingător.
Luca Dan LUPȘA – un junior promițător, născut 2008, care are un mental foarte bun, o inteligență nativă și o tehnică bună. Un mijlocaș de calitate și un coordonator de joc prin excelență. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Luca Marius ȚELINĂ – este un atacant pur-sânge, născut 2008, un învingător prin definiție, un junior preocupat să câștige și să se mențină la un nivel ridicat de performanță. Un junior de reală perspectivă, tehnic și rapid în exprimarea din teren. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Șerban Mihai BARA – junior născut 2008, un caracter puternic, pozitiv și plăcut. Se detașează în rândul generației sale prin inteligența în joc și prin maturitatea sa în exprimarea din teren. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Iustin Ștefan POP – junior născut 2008, un portar talentat, cu personalitate, autoritar în teren, concentrat pe toată durata jocului. Iustin Ștefan POP are o mobilitate ”de felină”, forță explozivă și elasticitate; de asemenea, o viteză de deplasare și de reacție foarte bună (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Marc Bogdan RUSU – junior născut 2009, este un player care dă cel mai bun randament pe benzi, un fundaș lateral calm și cu mult curaj. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
David Cristian GUBĂU – junior născut 2008, un jucător disciplinat, atent la detalii și la cerințele antrenorului. Un player cu profil ofensiv care joacă de multe ori pentru echipă, un altruist prin definiție, dar și un golgheter prin excelență.(vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Patrick COROIAN – junior născut 2008, este un jucător puternic, cu un fizic viguros, masiv, cu calități native foarte bune. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
De altfel, menționăm și alți jucători de perspectivă, care și-au adus contribuția la rezultatele din actuala ediție de campionat:
Suntem convinși că actuala echipă a celor de la CS Luceafărul 2010 Cluj, grupa 2008, dacă va trece proba de răbdare a timpului și va rămâne unită – cel puțin până la nivel de juniori U19 – va putea formata și dezvolta un team de nivel național, cu jucători deosebiți și bine pregătiți. Totul depinde de managementul clubului, de nivelul de înțelegere al părinților și –nu în ultimul rând – de acești juniori minunați.
Aceștia au fost o parte din semizeii de la Mărăști-Cluj despre care am povestit. Vom merge mai departe și ne vom urma drumul!