Mulţi dintre noi (părinţi, copii sau antrenori), ne temem de problemele apărute în fotbal şi încercăm să le evităm. Le amânăm în speranţa că vor dispărea, le ignorăm, le uităm, pretindem că nu există. Încercăm să fugim de ele, în loc să suferim trecând prin ele.
Atunci când evităm suferinţa legitimă rezultată din confruntarea cu probleme, evităm în acelaşi timp maturizarea pe care acea problemă o solicită de la noi.
Trebuie să ne învăţăm pe noi înşine şi pe copiii noştri necesitatea de a suferi şi valoarea ce provine din aceasta, necesitatea de a înfrunta în mod direct problemele şi de a experimenta suferinţa implicată aici.
DISCIPLINA reprezintă setul fundamental de instrumente cerut pentru a soluţiona problemele din fotbal (şi în viaţă, în general).
Ce sunt aceste instrumente, aceste tehnici de a suferi, aceste mijloace de a experimenta într-un mod constructiv durerea provenită din probleme, pe care le numim DISCIPLINĂ?
Ele sunt în număr de patru:
- Amânarea satisfacţiei
- Acceptarea responsabilităţii
- Devoţiunea faţă de fotbal şi adevăr
- Echilibrul
Problemele nu rezidă în complexitatea acestor instrumente, ci în VOINŢA noastră (antrenori, copii, părinţi) de a le folosi.