• 29 martie 2024
  • Last Update 24 decembrie 2023 11:35 AM
  • Bucuresti

Copiii noștri, sclavi în mod ”regulamentar”!

Copiii noștri, sclavi în mod ”regulamentar”!

Acoperiți de Regulamentul FRF, mulți conducători de școli de fotbal se manifestă destul de agresiv (și abuziv) atunci când vine vorba ca un junior de pe ”propria plantație” alege să se transfere la un alt club.

Sunt nenumărate astfel de cazuri, când părinții și, mai ales, copiii sunt ținuți cu forța, invocându-se ”argumente regulamentare”, în locuri cu care nu mai rezonează.

 

Regulamentul FRF, la ora actuală, e conceput astfel încât să protejeze cluburile, neținându-se cont de juniori. Practic, orice copil are un preț, precum vitele în târg, iar (colac peste pupăză!) mai vine și FRF să stabilească un mercurial al pieței! Este limitată astfel, în detrimentul tânărului sportiv, libera circulație a copiilor și juniorilor.

 

Suntem de acord ca unele aspecte ”neortodoxe”  – atunci când vine vorba de unele școli de fotbal care încearcă ”să fure” copii de la alte cluburi – să fie sancționate, dar, până la urmă, alegerea finală trebuie să fie a copilului. El trebuie să fie liber – până  semnează un contract de fotbalist profesionist (atenție, nu burse și alte ”găselnițe” de acest gen) – să aleagă ORICE club crede de cuviință, unde se simte bine, unde vine de plăcere și vrea să se manifeste din punct de vedere sportiv.

 




Orice club trebuie să-și asume unilateral TOATE riscurile, să fie preocupat, în mod pozitiv, ca un copil să învețe, să evolueze și, mai ales, să se simtă bine în cadrul școlii. Nu poți forța un copil să rămână într-o instituție, invocând ”investițiile” făcute sau regulamentul FRF!

 

Ce-ar fi dacă, copilul dumneavoastră ar vrea să se mute la o altă școală (și aici ne referim la Sistemul de Învățământ din România), iar directorul școlii nu i-ar da voie să se mute, pe motiv că este un elev bun și că are nevoie de el pentru a reprezenta școala la Olimpiada de matematică? Sau ce-ar fi dacă, vă mutați într-o altă țară, cu întreaga familie, iar Statul Român nu ar permite copilului dumneavoastră să plece, să se mute cu școala, invocând faptul că a ”investit”, ani la rând, în copil, în formarea și educarea lui?

 

Orice investiție (de orice gen) pe care o faci într-un copil, va avea roade după ce juniorul va împlini vârsta de 16 ani. Nu ni se pare normal să plătești pentru propria libertate. Până la urmă, copilul vine să facă sport de plăcere, într-un mod organizat, nu să-și piardă libertatea și personalitate.

 

”Bursele”, ”grilele”, ”prețul” sunt instrumente prin care copiii noștri sunt transformați în marfă de lucru, de schimb, de făcut bani și atât. Nimic din punct de vedere sportiv, legal sau uman.

 




Din păcate, proprii noștri copii au devenit niște sclavi pe plantațiile școlilor de fotbal, întotdeauna buni de plată. Iar copiilor nu le rămâne decât să se lase de fotbal, să renunțe,  sau să continue, forțați de sistem, să tragă la jugul unei căruțe care-i transformă în vite, care-i modelează în oameni fără libertate de alegere, închiși într-o celulă pe care ”mai marii fotbalului” au lăsat-o să se transforme într-o veritabilă închisoare, din care nu vor ieși fotbaliști.

 

Din acest an, Sfinx Football își propune să dezbată public această problemă gravă, care s-a cronicizat în fotbalul juvenil românesc și să scoată la lumină cazurile de abuz!

Related Articles

4 Comments

  • Sebi Traia , 3 septembrie 2019 @ 12:43 PM

    Sunt un tata de băiat care joacă fotbal. Are 12 ani. În parte aveți dreptate. Dar mai este de discutat și din cealalalta parte, din partea cluburilor de juniori. Cum să se investească în copii dacă ei nu primesc nici o garanție.

  • H8ER , 3 septembrie 2019 @ 1:10 PM

    Echipamentul – il plateste parintele !!
    Cantonamentul – il plateste parintele !!
    Antrenorul – il plateste parintele !!
    Individualizarea – o plateste separat parintele !!

    DECI …. Ce investeste clubul intr-un copil ??

  • Loris , 3 septembrie 2019 @ 1:13 PM

    Același lucru se întâmplă și la rugby, mamă a unui băiat de 15 ani care face rugby de la 8 ani și dacă am dorit să mergem la alt club ni s a cerut 1500 euro taxă de formare în condițiile în care noi ca părinți ne susținem copii financiar din toate punctele de vedere iar ei inafara de o medalie nu au nici un câștig iar dacă se accidentează și devin nefolositori sunt tratați foarte urat. Ar fi foarte multe de discutat pe acest subiect și sunt extrem de dezamăgită. Vom face memorii către toate federațiile dar eu cred că fiecare știe ce se întâmplă sub acoperișul său.

  • Adrian Serban , 5 septembrie 2019 @ 8:15 AM

    Exista, conform regulamentului F.R.F., o suma fixa de 700 lei, pentru fiecare an competitional pe care copilul(adica parintele) o suporta din buzunarul propriu, desi clubul nu a participat cu nicio suma de bani pentru vreo deplasare, transport, cazare, mancare, s.a.m.d. pe parcursul desfasurari activitatilor sportive prestate la club.
    Daca se vor face sesizari la institutiile abilitate ale statului, astfel de practici sa fie excluse, iar cei care trag banii si foloase necuvenite de pe spatele copiilor sa fie trasi la raspundere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *