Clinica Vimed, centrul de recuperare fizica si recuperare medicala sportiva, printr-o serie de proceduri, contribuie la recuperarea pacientului intr-un mod corect si eficient. Mai jos, va prezentam pe langa exercitiile fizice si alte forme de recuperare.
Sustinem sportul juvenil.Vezi oferta personalizata a clinicii noastre.
Recuperarea fizică la sportivi poate avea fie o formă activă, fie una pasivă.
Dintre formele pasive, somnul este una dintre cele mai bune metode de recuperare și odihnă. Se recomandă cel puțin 7-9 ore de somn pentru ca un sportiv să poată integra experiențele din timpul zilei.
O altă formă de recuperare pasivă este deconectarea de la stimulii înconjurători (TV, calculator, telefon, etc) prin ascultarea muzicii, lectură sau meditație.
Recuperarea activă. Activitățile incluse în acest tip de recuperare pot fi practicate în timpul sau la sfârșitul antrenamentului. Ele vizează mai multe obiective:
- Recuperarea stării fiziologice a sportivului
- Regenerarea stării musculo-scheletare
- Recuperarea psihologică
Pentru fiecare dintre aceste aspecte există exerciții specifice de recuperare. De exemplu:
- Plimbarea ușoară sau mersul pe bicicletă sunt utile în recuperarea stării fiziologice
- Exercițiile de stretching readuc echilibru musculo-scheletar
- Exercițiile de vizualizare, de respirație sau de meditație, sunt recomandate pentru recuperarea psihologică
O altă formă de recuperare activă este cross training-ul, care se referă la combinarea antrenamentului uzual cu exerciții de intensitate moderată, dar diferite de ceea ce obișnuiește sportivul să practice. Exemple de cross training sunt înotul sau plimbările după un antrenament intens.
Autor: Mihaela BUTNARU, psiholog clinician
1 Comment