• 15 ianuarie 2025
  • Last Update 24 noiembrie 2024 10:20 PM
  • Bucuresti

Orice sportiv are nevoie de un plan de nutriție

Orice sportiv are nevoie de un plan de nutriție

Atunci când iți faci planul de activitate sportivă intr-un an, iei oare in considerare si felul in care dieta ta trebuie ajustată pentru a se potrivi schimbarilor in antrenament? Asa cum nici nu faci acelasi tip de antrenament in fiecare zi de-a lungul unui an, nici dieta ta n-ar trebui să arate la fel in tot anul.

Dieta bogata in proteine pentru  dezvoltarea masei musculare

Atunci cand iti cladesti baza de antrenament, ar trebui sa urmezi o dieta relativ bogata in proteine. Volumul antrenamentelor nu este asa de mare, dar intensitatea lor este, asadar ce poti face in aceasta perioada pentru eliminarea oboselii muschilor si pentru a preveni inflamarea lor dureroasa este sa cresti aportul de proteine din dieta ta.

Te antrenezi ca sa castigi masa musculara? Cel mai bun moment este la inceputul unui ciclu de antrenament si va trebui sa acorzi atentie deosebita nutritiei de imediat dinaintea antrenamentului si de dupa, pentru recuperare.  Cladirea masei musculare presupune consecventa intr-un program solid de antrenament de forta, cuplat cu o usoara crestere a aportului caloric pentru ca muschii sa se poata forma.  Nu te antrena pe stomacul gol si creste-ti aportul caloric.

 




Dieta bogata in carbohidrati de inalta calitate

Pe masura ce volumul antrenamentelor tale creste, nevoia de carbohidrati se mareste si ea si devine esentiala.  Fara un aport adecvat de carbohidrati, rezervele tale de carbohidrati (glicogenul) va scadea si cu el performanta ta sportiva. Nu-ti vei putea atinge obiectivele tale de volum de antrenament (curse lungi de ciclism, de alergat sau combinate, etc) si te predispui sindromului de suprasolicitare.

Nevoile tale de antioxidanti sunt de asemenea importante si daca nu urmezi o dieta adecvata, sistemul tau imunitar va avea de suferit.  Antioxidantii ajuta la refacerea leziunilor din organism datorate antrenamentului si nu-ti vor lasa organismul sa ‘rugineasca’ pe interior.

De asemenea importante in perioadele cu volum crescut de antrenament sunt si alimentele anti-inflamatorii.  Antrenamentul este o sursa de stres pentru organism, ceea ce genereaza inflamatie. Procesul se resimte ca durere in muschi si incheieturi, incetineste refacerea si creste riscul de accidentari.

Controlul caloriilor

După perioada competițională vei lua cel mai probabil o scurtă pauză. Cel mai probabil nu vei înceta de tot să faci sport, dar va trebui să acorzi atenție nevoii organismului tau de odihna si sa reduci volumul si durata antrenamentelor.  A venit momentul sa fii constient de fiecare calorie consumata si deci sa numeri fiecare calorie in parte. Corpul tau va avea nevoie de toti nutrientii pe care ii poate primi dupa un sezon de antrenament intens.

Consumul tau caloric a fost mare si apetitul pe masura. A venit insa momentul unei schimbari. Trebuie sa fii atent sa nu castigi in greutate, iar daca scopul este sa pierzi din greutate, acesta este momentul cel mai bun. Asculta-ti corpul. Ar trebui sa te poti satura cu mai putin in comparatie cu perioada de varf a sezonului de antrenament. Adu mici schimbari regimului tau zilnic si mananca mai putin ca de obicei. Identifica toate caloriile goale si scapa de ele.

Dă prioritate alimentelor de buna calitate, neprocesate, care ii vor permite organismului tau sa se refaca armonios, aducandu-i un aport adecvat de vitamine si minerale. Dacă dieta ta e plină de alimente procesate si ambalate, chiar daca vei fi minutios in controlul caloriilor, organismul (si antrenamentul) tau vor avea de suferit datorita nutritiei neadecvate.

 




Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *