Răbdarea se deprinde (în detaliu) cu răbdare. E mai mult decât un act de voință, implică înțelegere și un autocontrol pe care ești nevoit să-l asumi toată viața. A atinge un scop însumează nu doar dorință, ci și priceperea drumului parcurs, precum și a fiecărei treceri cu care ești în-plin-it, până la urmă.
Voința și dorința sunt combustibili care pun în mișcare (trupul, sufletul și spiritul), dar răbdarea este viteza ideală pentru a parcurge drumul cel mai frumos înspre succes. Atunci când realizezi și te bucuri de răbdare, ai reușit să găsești suficientă resursă pentru a merge (mereu) mai departe și de a construi, în oricare Timp, Legenda Ta.
Între mit și realitate este o diferență de…răbdare. Fiecare poate avea răbdare să înțeleagă ceea ce i-a fost lăsat să priceapă și să aleagă cea mai frumoasă viteză cu care să se deplaseze în viață. Noi, cei cinci călători ai Schimbării, în zorii fiecărei zile, alegem să mergem (mereu) mai departe și să povestim, fiecărui răbdător trecător prin ființă, ca o mărturie a Posibilului, despre nașterea unei generații de semizei.
Coborâm, în spate cu destinul nostru și cu viitorul în față, de pe vârful Mamut, din înălțimile împădurite ale Munților Metalici. Iată-ne ajunși în Bălgrad, pe malul râului Mureș.
Bălgrad este denumirea în româna veche a municipiului Alba Iulia, aici unde, în antichitate, s-a aflat localitatea dacică Apoulon, apoi castrul roman Apulum. Un loc al desăvârșirii, unde multe spirite glorioase au ales acest spațiu ca punct culminant al trecerii lor prin această dimensiune a lumii.
Nici mai devreme, dar nici prea târziu, exact la momentul optim al lumilor ne întâlnim cu mica Legiune a XIII-a Gemina a celor de la Optimum Alba Iulia, gupa 2011.
Optimum Alba Iulia este un club tânăr în peisajul fotbalului românesc, înființat în 2019, prin fuziunea cluburilor sportive Academia de Fotbal Alba Iulia și Inter Ciugud. O entitate sportivă care-și propune obiective îndrăznețe, dar mai ales își dorește să clădească caractere puternice și să promoveze copii talentați la nivel național și internațional.
Echipa de juniori U10 a celor de la Optimum Alba Iulia este una dinamică, într-o continuă creștere, având un progres evident, fiind, la ora actuală, un reper important, la această vârstă, la nivel local și național. Team-ul este condus de Dan BARA, un antrenor tânăr, cu o metodologie interesantă, care a reușit să ridice această grupă la parametrii înalți de conduită sportivă, pliindu-se foarte bine pe filozofia clubului.
Dan BARA este un fost fotbalist, care a început să practice acest minunat sport, ca junior, la Unirea Alba Iulia. Ca senior a jucat la Milenium Alba Iulia și ASD Ugenti (Italia). Și-a început activitatea de antrenor la vârsta de 30 ani, în Italia, în 2011, la Centrul de Copii și Juniori ASD Ugento, unde a activat 4 ani. Între 2015-2019 a fost antrenor de fotbal juvenil în cadrul proiectului Navobi Alba Iulia, iar din 2019 se ocupă de grupa 2011 a celor de la Optimum Alba Iulia.
Este licențiat UEFA B și absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, unde l-a avut ca mentor pe profesorul Lucian BURCHEL. Dan BARA este un antrenor cu o viziune modernă și curajoasă, care își orientează, cu precădere, procesul de pregătire, bazându-se pe dezvoltarea individuală a juniorilor, din toate punctele de vedere, și pe crearea unui spirit de grup unitar, capabil de succes și de performanță.
Teamu-ul U10 a celor de la Optimum Alba Iulia este unul dispus să performeze, afișând o tendință specifică unei echipe valoroase, practicând un fotbal plăcut, ofensiv de multe ori, pragmatic în momentele echilibrate. Un joc cu valențe tehnice, dar și fizice, deschis și dinamic în exprimare, fără a sări etapele de formare – specifice fiecărei vârste – și dezvoltare ale ansamblului, dar și ale juniorilor.
Grupa 2011 progresează constant, iar rezultatele au apărut ca o consecință firească a modului în care se pregătesc. În ultimii 2 ani, treptat, echipa din Alba Iulia a început să atragă atenția în fotbalul juvenil românesc. Primul rezultat notabil a fost obținut în 2019, când echipa a câștigat Interliga de Iarnă – Trofeul ”Gheorghe ENE” la nivel județean, din cadrul AJF Alba.
În același an au mai obținut și un Loc 1 la turneul Cupa Unit Alba Iulia, precum și un onorabil loc 7 la turneul internațional Champion Cup.
În 2020, team-ul a început anul câștigând turneul Cupa CTC Store Alba Iulia, iar în Campionatul U9 AJF Alba au terminat competiția pe locul 2 (campionat întrerupt, din cauza Covid 19, cu o etapă înainte de finalul turului)
Anul 2021 a început sub auspicii bune, cu un loc 2 obținut la puternicul turneu Cupa Campionilor organizat la Brașov.
Să facem cunoștință, în următoarea parte, cu minunații urmași ai Legiunii a XIII Gemina, albaștrii juniori ai grupei 2011:
David LAZĂR – este un junior de reală perspectivă, cu multe resurse ce-i permit să dezvolte un trend ascendent în fotbalul de înaltă performanță. Un jucător polivalent, care se remarcă în mod deosebit prin valențele sale tehnice și fizice, pe orice post ar juca. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Cătălin CIULEA – un junior promițător, având multe resurse cerute în fotbalul modern, de calitate, și care dacă vor fi cizelate, în timp, pot crea profilul unui jucător de nivel înalt. Un jucător polivalent, cu accente defensive, care se remarcă, deocamdată, în zona apărării, acolo unde intervențiile sale și maniera sa de joc ajută mult echipa în desfășurarea de ansamblu. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Alin PARASTIE (2012) – este un junior măiestrit, cu un potențial foarte bun, tehnic și mental, ce-l poate ajuta să dezvolte o traiectorie ascendentă în fotbalul de performanță. Un jucător polivalent, care se remarcă cu precădere în posturile de zonă laterală atât ca fundaș, cât și ca atacant.
Patrick CANDREA – un junior abil, care are șanse să evolueze, cu mai mult curaj și încredere în propriile resurse evidente, spre zone înalte de performanță. Un jucător polivalent, cu accente ofensive, care se remarcă atât în zona centrală, cât și pe zonele laterale, acolo unde jocul său calm și pragmatic creează, de multe ori, panică în defensiva adversă.
David Ilie AMPOITAN – este un junior cu multiple calități tehnice, ce-l pot ajuta să dezvolte, în viitor, printr-o pregătire susținută și prin răbdare, o traiectorie ascendentă în fotbal. Un jucător polivalent, cu accente defensive, având o exprimare dinamică în teren, cu o foarte bună evoluție în zonele laterale, acolo unde valențele sale ies în evidență cel mai bine.
Dragoș MICLEA (2012) – un junior talentat, cu un bun potențial tehnic, care ar avea posibilitatea, cu mai mult dinamism și o pregătire susținută, să performeze în viitor. Un jucător polivalent, cu un foarte bun randament în zona centrală, acolo unde poate juca, la fel de bine, atât pe postul de fundaș, cât și pe cel de mijlocaș.
Horațiu METEȘ – este un junior de perspectivă, având multiple calități ce-l vor ajuta, în viitor, să poată performa la un nivel ridicat de competitivitate. Un jucător polivalent, cu accente ofensive, care se remarcă în zona mediană, acolo unde jocul său aduce un plus echipei atât în zonele laterale, cât și în zona centrală.
Andrei SPULBER – un junior capabil, cu multe valențe care-l recomandă pentru fotbalul modern de performanță. Un jucător polivalent, care poate acoperii multe posturi și care poate capacita, la fel de bine, în mai multe registre tehnico-tactice, mai ales pe zonele laterale, având o progresie remarcabilă.
Luca SĂRĂCUȚ – este un junior competent, cu o multe resurse, fizice și tehnice, ce-i permit să evolueze și să poată performa la un nivel ridicat, mai ales în fotbalul 11 vs 11. Un jucător cu profil polivalent-defensiv, care poate juca, la fel de bine, atât în zona centrală a apărării, cât și pe zonele laterale.
Andrei MUNTEAN – un junior destoinic, cu multe calități ce-l recomandă pentru a dezvolta o traiectorie interesantă înspre fotbalul de înaltă performanță. Un jucător cu profil ofensiv, care a intrat de puțin timp în circuitul fotbalistic juvenil și care s-a făcut repede remarcat prin valențele sale sportive.
Eric PĂTRUȚIU – este un junior interesant, cu multe calități, pe care și le descoperă treptat, și care are șanse să poată progresa și performa la un nivel ridicat. Un portar talentat, reprofilat din postura de atacant, care s-a făcut repede remarcat prin calitățile sale pentru acest dificil post.
George OPINCARIU – un junior dibaci, cu multe calități ce-l pot ajuta, în viitor, printr-o pregătire riguroasă și cu răbdare, să activeze la un nivel înalt de competitivitate. Un jucător cu profil defensiv, având un joc bun, cu precădere, pe zonele laterale, acolo unde se remarcă prin valențele sale atât pe fază de apărare, cât și pe cea de atac.
Darius ALION – este un junior vrednic, care are potențial bun de creștere și de dezvoltare, având calități pentru a performa la nivel ridicat, în viitor, printr-o pregătire susținută și mai multă încredere de sine. Un portar constant în evoluție, cu o progresie bună în timp și care a manifestat un bun echilibru în exprimare. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Robert BOGDAN – un junior capabil, care are resurse interne ce-i vor permite să progreseze, prin pregătire susținută și încredere în propriile forțe, spre o zonă înaltă de competitivitate. Un jucător cu profil defensiv, care se remarcă în zonele laterale, acolo unde jocul său ajută ansamblul de desfășurare al echipei.
David BOANCĂ – este un junior cu multe resurse, tehnice și mentale, care poate avea o traiectorie interesantă înspre fotbalul de nivel înalt. Un jucător cu profil ofensiv, care se face remarcat în zonele laterale, acolo unde calitățile sale aduc un aport însemnat în desfășurarea jocului echipei.
Antonio MARCU – un portar curajos, care încearcă să țină pasul cu colegii săi și să îmbunătățească atmosfera de grup. Un player cu un bun joc de picior, fără teamă în exprimare sau de adversari, indiferent de nivelul lor.
Aceștia au fost o parte din semizeii de la Optimum Alba Iulia despre care am povestit. Vom merge mai departe și ne vom urma drumul!