Oricât de aspru ar fi Timpul în trecerea sa printre noi, cei ce alegem, nimic nu poate lăsa urme mai frumos cicatrizate decât victorioasele înfrângeri. Din ele clădim Spiritul și-l ridicăm într-o Legendă, ca un trofeu al putinței noastre de a merge până la capăt; și de la capăt, mereu, alegem să înțelegem Schimbarea, să ne uităm de noi, uitându-ne în sus, ca un zâmbet vertical între pământ și cer, între aripă și zbor.
Fiecare are putința de a înțelege ce trebuie să aleagă, dar puțini sunt cei care aleg adevărul despre ceea ce înțeleg.
Noi am ales să mergem mai departe, să nu ne oprim, și să povestim despre nașterea unei generații de semizei.
…atunci când am pășit în iad, l-am transformat în Paradis. Acesta este Omul, ne-am spus și ne-am așezat ca să ne bucurăm de focul care acum nu mai arde, ci încălzește spiritul într-un dans al imprevizibilului univers, ca un surâs imperfect de simplu.
Am privit locurile care se ridicau precum focul, transformând timpul în cenușă și spațiul în orașe, clădiri, străzi, grădini și oameni care purtau cuvintele cusute cu sentimente.
Revenim pe tărâmul magic al Timișoarei. Vom trece direct (și abrupt) la minunatul subiect de azi, grupa 2004 a celor de la ASU Politehnica Timișoara.
Subiectul nostru din această relatare este complex și complet, în același timp, și vom fi nevoiți să ”esențializăm”, pe cât posibil, istoria acestei frumoase echipe alb-violete.
Alin IONESCU este cel care a pus bazele acestui dream-team, parcurgând, în formarea echipei, alături de juniori, fără să sară etapele de formare, un drum plin de momente interesante, de anvergură, la nivel național.
Alin IONESCU a început fotbalul la Politehnica Timișoara, la vârsta de 8 ani, ca fundaș. La vârsta de 10 ani, în 1990, la un turneu în Marsilia, primește prima pereche de mânuși profesioniste de portar, de care se atașează atât de mult încât devine portar – post pe care nu-l va mai părăsi până la finalul carierei de jucător. În 1994 devine component al LPS Banatul Timișoara, echipă cu care va câștiga Titlul Național la Juniori Republicani B (U17), avându-i ca și colegi de echipă pe Dan ALEXA și Cristian Ioan DANCIA. Ca senior activează la echipe de Liga 3 și Liga 4, iar la vârsta de 20 ani, devine, pentru prima oară, antrenor la o echipă de copii.
Alin IONESCU este un antrenor cu 20 de ani de experiență atât în fotbalul de seniori (inclusiv fotbal feminin), cât și la nivel de juniori. Este Licențiat A UEFA, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest din Timișoara și master în Management Sportiv în cadrul aceleași Facultăți. De-a lungul carierei, a antrenat sau a manageriat echipe precum CFR Timișoara, LPS Banatul sau Ripensia Timișoara. Din anul 2016 s-a alăturat proiectului ASU Politehnica Timișoara, unde a construit una dintre cele mai bune echipe la nivel național, grupa 2004.
Grupa 2004 a celor de la ASU Politehnica Timișoara este o trupă ”călită” în decursul vremii, care a reușit să fie mereu la înălțime și s-a manifestat, de fiecare dată, ca o echipă de top, la nivel național. Un team elaborat, cu mult potențial, practicând un fotbal de calitate, cu jucători care au evidențiat, fiecare cu personalitatea sa, un întreg, omogen și puternic, care a fost mereu aproape de podiumul Cel Mare al României; și, precum Reprezentativa Națională la Campionatul Mondial din 1994, a fost (tot timpul) ”la un pas” de Glorie.
Grupa 2004 s-a format în primăvara anului 2016. În sezonul 2016-2017, au avut un parcurs senzațional, fiind (pentru prima oară) foarte aproape de a juca Finala pe țară la juniori Under 13.
După ce au câștigat campionatul AJF Timiș – cu 17 victorii, o singură înfrângere, în fața celor de la ACS Electrica Timișoara și o medie de 6,55 goluri marcate/meci și 0,5 goluri primite/meci – a urmat Turneul Zonal, unde au făcut parte din grupa 7. Aici, au învins tot ce au întâlnit în cale, – 4 victorii , din tot atâtea meciuri (3-2 cu CS Luceafărul Oradea, 10-0 cu LPS Sebeș, 2-1 cu AS Pro Junior Craiova și 3-2 cu eternii rivali de la UTA Arad) – calificându-se, astfel, la Turneul Semifinal, unde au făcut parte din grupa 1, fiind la un pas de a juca Finala. După ce au remizat, scor 2-2, cu puternica echipă a celor de la ASC Juventus București (actuala Daco-Getica), au administrat un sec 3-0 celor de la CFR 1907 Cluj, a urmat, pe data de 21 Iunie 2017, finala grupei, împotriva celor de la CS Luceafărul Cluj. N-a fost o zi fastă pentru cavalerii viola, care au terminat la egalitate, scor 2-2, și astfel au ratat ”la milimetru” calificarea în ultimul act al competiției.
De remarcat că, în acel sezon 2016-2017, echipa a avut o singură înfrângere, în tot sezonul (cea cu ACS Electrica Timișoara, de care am amintit), 2 egaluri și 22 de victorii, având o medie de 5,72 goluri marcate/meci și 0,72 goluri primite/meci. Un sezon extraordinar, ultimul la minifotbal, cu un final mai puțin fericit, dar care a ajutat-o să dezvolte o mentalitate puternică, de succes.
În următorul sezon, 2017-2018, a fost unul destul de dificil, ținând cont de faptul că echipa ”trecea” la fotbalul 11 vs 11, la care se adăuga faptul că team-ul a fost înscris în Campionatul AJF Under 15 (deci, dedicată juniorilor cu un an mai mari), sub titulatura celor de la CFR 1933 Timișoara.
Au încheiat Campionatul AJF Timiș U15, pe locul 2, în urma colegilor de la Grupa 2003, cu 28 de victorii obținute, 154 de goluri marcate și 22 de goluri primite. S-au calificat, astfel, la Turneul Zonal, organizat de FRF, unde au făcut parte din grupa 6 și unde au reușit 2 victorii frumoase (una, în fața celor de la CS Hidro Râmnicu Vâlcea, scor 7-0, și alta, împotriva celor de la CS Luceafărul Drobeta Turnu Severin, scor 2-1). Au fost foarte aproape de a se califica în Semifinalele Competiției, și să producă o mare surpriză, dar au pierdut în ultimul meci al grupei, în fața celor de la CS Dynamik Craiova, scor 0-3.
Totuși, în acel sezon 2017-2018, echipa a dat dovadă de maturitate, iar faptul că tot sezonul n-au „încasat” decât 3 înfrângeri, în condițiile în care au jucat într-o competiție ”cu un an mai mare”, a fost un rezultat neașteptat de bun, pentru o echipă neexperimentată, care juca, pentru prima oară, fotbal 11 vs 11.
Sezonul 2018-2019 a fost un nou sezon (atât de) aproape de cer, desfășurat până la ”intrarea” într-o finală națională. Istoria s-a repetat, dar sub alt scenariu. Mai mult, (încă odată) un singur meci pierdut în tot sezonul, – partidă care i-a scos, practic, ”de pe orbita finalei” – în fața celor de la Viitorul Arad, scor 0-2, partidă în care juniorii timișoreni au ratat cât pentru 10 meciuri, din toate pozițiile, unghiurile și situațiile, dar mingea n-a vrut să intre decât în sens invers, la unicele 2 ”șuturi” pe spațiul porții timișorene, ale echipei din Arad.
Un sezon frumos desfășurat, cu 19 victorii (obținute în seria de calificări pe AJF Timiș (10), în grupa 12 de calificări zonale (8) și un meci în sferturi, memorabil, împotriva puternicei echipe a celor de la Viitorul Constanța, scor 4-1). Am consemnat un singur egal, scor 1-1 – numai la Timișoara se poate întâmpla asta! – cu LPS Banatul Timișoara, iar cu acest rezultat, ambele echipe bănățene s-au eliminat (reciproc) din drumul spre semifinale. Despre singura înfrângere, am vorbit deja.
De remarcat că în tot sezonul echipa a avut o medie de 5,9 goluri marcate/meci și 0,38 goluri primite/meci (un record național la U15, al defensivei timișorene).
În sezonul 2019-2020, echipa se calificase în Play-Off-ul Ligii Elitelor U16, după ce terminase pe locul 2, în Seria 3 din cadrul campionatului regular al Ligii Elitelor U16, având o linie de clasament cu 14 victorii, 3 rezultate de egalitate și o singură înfrângere, suferită în fața liderului Seriei UTA Arad, scor 1-5, consemnat în etapa a 4-a.
Dacă competiția nu ar fi fost întreruptă și închisă din cauza ”crizei” Covid 19, din luna martie, cu siguranță grupa 2004 a celor de la ASU Politehnica Timișoara ar fi putut re-lua drumul către podiumul național, mai ales că, la acel moment, echipa avea a 2-a apărare din România, la nivel de U16, cu o medie de 0,66 goluri primite/meci și al 4-lea atac, la același nivel, cu o medie de 2,94 goluri marcate/meci, perspectiva fiind destul de optimistă.
Să cunoaștem, așadar, minunatul lot 2004 viola al celor de la ASU Politehnica Timișoara:
Ionuț Alexandru PICEK – este un junior talentat, cu multe resurse atât mentale, cât și tehnice, care are șanse reale să poată performa. Un jucător polivalent, putând juca, la fel de bine și de constant, pe multe posturi atât ofensive, cât și defensive.
Cosmin Adrian HUMINIC – un junior promițător, care are resurse să poată face performanță la nivel înalt. Un jucător cu profil defensiv, având un rafinament tehnic specific marilor libero.
Mario Andrei CUZMANOVICI – este un junior de reală perspectivă, cu mari șanse să dezvolte o carieră la nivel înalt. Un portar foarte talentat, inteligent și foarte eficient, care știe să dea siguranță echipei prin intervențiile sale și prin modul său modern de manifestare în joc.
Dan PURECA – un junior deosebit, cu multe resurse tehnice și mentale ce-l pot ajuta să desfășoare o carieră interesantă în fotbal, la nivel înalt. Un jucător cu profil ofensiv, foarte dinamic și tenace, având o abordare modernă și eficientă a jocului de fotbal. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Raul ȚURCAȘ – este un junior promițător, cu multe caracteristici ce-l pot recomanda, pentru viitor, în fotbalul de nivel înalt. Un jucător cu profil ofensiv, un atacant veritabil de careu, care se remarcă în zona din fața porții, unde reușește să surprindă prin execuție și finalizare.
Tudor MOȚIU – un junior cu multiple calități, care are șanse reale pentru putea performa la nivel înalt. Un jucător cu profil defensiv, deosebit de combativ, de stil britanic, având un spirit de luptător înnăscut.
Ionuț Alexandru SPULBER – este un junior de perspectivă, cu multiple resurse ce-l pot ajuta să desfășoare o evoluție interesantă în fotbal, la nivel național. Un jucător polivalent în esență, deși este utilizat foarte des în compartimentele ofensive ale echipei.
Marco Andrei MIRCEA – un junior interesant, cu un caracter puternic ce-l va ajuta să dezvolte o frumoasă carieră sportivă. Un jucător cu profil defensiv, având un joc aerian foarte bun și o poziționare, de cele mai multe ori, aproape intuitiv, deosebită.
Raul Adrian PUȘKAȘ – este un junior măiestrit, cu multe resurse tehnice, care poate face față unei cariere la nivel național. Un jucător cu profil ofensiv, dar care excelează și în faza defensivă, manifestând o polivalență de calitate, cerută în fotbalul modern.
Narcis Ionuț POPOVICI – un junior capabil, cu multe resurse fizice, tehnice și mentale, ce-l pot ajuta într-o frumoasă ascensiune în fotbal. Un jucător polivalent, cu accente defensive, care reușește cu succes, în zona mediană, să joace ambele faze atât de atac, cât și de apărare. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Armin MADA (2005) – este un junior interesant, care are potențial pentru a putea performa în viitor la nivel înalt. Un jucător cu profil polivalent, cu accente defensive, util în ansamblul echipei prin travaliu și prin jocul său simplu și eficient. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Robert EHLING – un junior cu multiple calități și care are poate desfășura o carieră de nivel ridicat. Un jucător cu profil ofensiv, de tip spaniol, iute și agil în exprimarea din teren, cu deosebită mobilitate, dezvoltând o dinamică aparte în joc.
Ervin BAKOȘ – este un junior talentat, ce poate avea o evoluție interesantă în fotbalul de performanță. Un jucător polivalent, cu multe accente ofensive, folosit cu succes în zona mediană, acolo unde are un foarte bun randament. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Miklos Daniel LENGYEL – un junior valoros, cu potențial ce poate fi cizelat spre performanță. Un jucător cu profil defensiv, tehnic și calm în exprimare, care alege de multe ori soluții bune în joc.
Luchian GOLOGAN – este un junior capabil, care are șanse să poată face pasul către înalta performanță la echipele de seniori. Un jucător polivalent, care are cel mai randament în zona mediană, acolo unde desfășoară cu succes atât faza ofensivă, cât și faza defensivă.
Cristian ZETU – un junior cu multiple calități, care ar avea șanse mari – printr-o pregătire intensă și sacrificiu pe măsură – să aibă un trend ascendent înspre nivele înalte de competitivitate. Un jucător cu profil ofensiv, tehnic, cu o foarte bună lovire și un control pe măsură a mingii.
Mario Bogdan PERVESCU – este un junior competent, care poate dezvolta, prin multă pregătire și răbdare, un trend ascendent în fotbal. Un jucător polivalent, care poate activa pe mai multe posturi, mai ales în zona mediană atât centrală, cât și laterală.
Paul BĂLĂNESCU – un junior interesant, cu suficiente resurse care-l pot ajuta să dezvolte o traiectorie ascendentă în fotbal. Un jucător cu profil defensiv, un fundaș de stil britanic, cu un joc simplu și eficient.
Fabian Paul PETCOV – este un junior talentat, care ar putea crește foarte mult dacă ar avea mai multă încredere în propriile resurse. Un jucător cu profil defensiv, tehnic și rafinat în exprimare, care manifestă o inteligență aparte în joc și desfășurare.
Daniel OLARIU – un junior capabil, având suficiente resurse, din toate punctele de vedere, pentru a putea crește înspre nivele înalte de performanță. Un jucător cu profil ofensiv, dar care are și multe calități defensive, foarte util în jocul echipei prin spațiile pe care le creează în desfășurare.
Alexandru PORAV – este un junior iscusit, cu resurse mentale și fizice ce-l pot ajuta într-o ascensiune interesantă. Un jucător cu profil defensiv, dar care poate desfășura cu succes și ”partituri” ofensive, fiind util în jocul echipei, în primul rând, prin determinarea sa.
Carlos BUTAR – un junior promițător, care are șanse reale să crească înspre nivele superioare de competitivitate. Un jucător polivalent, cu accente ofensive, care are cel mai mult randament în zona mediană, unde se remarcă prin travaliu intens efectuat în ambele faze, de atac și de apărare. (vezi profilul complet EUROPEAN PREMIUM)
Emanuel MOISA – este un junior talentat, care are șanse să dezvolte o traiectorie ascendentă în fotbal. Un jucător cu profil ofensiv, tehnic, dar care poate îndeplini și sarcini defensive, atunci când când condițiile de joc o cer.
Patrick OROS (2005) – un junior serios, care are șanse, prin mult antrenament individual, sacrificiu și voință, să se ridice la un nivel mai înalt de evoluție. Un portar cu voință, care se pregătește intens pentru a putea face față unor provocări de nivel ridicat.
În concluzie, putem spune că această echipă este – alături de cealaltă grupă de excepție a clubului și anume 2003 – o valoroasă pepinieră de jucători, din care ASU Politehnica Timișoara poate formata un team de excepție, în viitorul apropiat, la nivel de Seniori. Un grup extraordinar, cu juniori talentați și dedicați, care au un spirit aparte, pe care rar îl mai întâlnești în fotbalul românesc, și care le va da imboldul necesar pentru a face performanțe mari, deși puțină lume anticipează acest lucru, dar de care suntem convinși că se pot înfăptui, cu marea condiție, însă, ca acești jucători să rămână în sfera de influență a celor de la ASU Politehnica Timișoara, cel puțin 5-6 ani, și să nu fie cedați către cvasi-proiectele, deja știute, din România.
Aceștia au fost o parte din cavalerii violeți ai Timișoarei despre care am povestit. Vom merge mai departe și ne vom urma drumul!